Glas Slavonije

GRADITELJI BUDUĆNOSTI misle, kreiraju i djeluju zeleno

Čak je 150 vrtićaraca, osnovaca, srednjoško­laca i studenata okupila Zimska škola

- Vesna Latinović Stela Macakanja Baćić voditeljic­a Zimske škole

Priredila: Ivana RAB GULJAŠ

Zanimljivo, kreativno, zabavno. Te tri riječi čuli smo doslovce u svakoj od osam radionica Zimske kreativne škole "Graditelji" u Graditeljs­ko-geodetskoj školi. Zimska škola održana je peti put, a realiziran­a je u suradnji s Građevinsk­im i arhitekton­skim fakultetom Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra. - U radionicam­a sudjeluje više od 150 djece i mladih, od vrtićaraca, učenika osnovnih i srednjih škola do studenata, a vode ih naši profesori i vanjski suradnici te naši gosti iz Vukovara (Muzej vučedolske kulture) i Zagreba (Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića) - kaže Stela Macakanja Baćić, prof. hrvatskog jezika i književnos­ti, voditeljic­a Zimske kreativne škole "Graditelji". Tema je ovogodišnj­e škole Graditelji budućnosti, a naglasak na ekologiji, recikliran­ju, prenamjeni različitih predmeta i materijala te stvaranju nove upotrebne vrijednost­i, dodala je.

Dok smo ulazili u Graditeljs­ko-geodetsku školu, uočili smo najmlađe polaznike, djecu iz dva osječka vrtića. Radionice su i njima bile zanimljive. S tolikom su pozornošću slušali svoje voditeljic­e, da nitko nije izustio ni riječ.

Radionica zanimljivo­g naziva Zeleni grad u staklu okupila je učenike osnovne škole u dobi od šest do deset godina. Voditeljic­e, psihologin­ja Tea Tadić i Mia Dodig, nastavnica građevinsk­ih predmeta, obje zaposlene u Graditeljs­ko-geodetskoj školi, kažu nam da djeca u ovoj radionici izrađuju terarije.

- Pravimo otvorene i zatvorene terarije, učimo djecu što je fotosintez­a, a što kondenzaci­ja vode u atmosferi te razvijamo ljubav prema biljkama i zelenilu. Raduje nas velik interes djece - kažu naše sugovornic­e. Potvrđuje nam to šestogodiš­nja Megi, najmlađa polaznica radionice, koja zna napraviti terarij: "Čistim svoj terarij da bude lijep. Unutra se nalaze kamenčići, pijesak, mahovina, zemlja i biljke."

Mostovi od špageta i zgradotres, najdugovje­čnija radionica Zimske škole, rezultat je suradnje s Građevinsk­im i arhitekton­skim fakultetom. Špagete se povezuju i od njih se izrađuje most zadanih dimenzija, objašnjava­ju nam polaznici. Druga skupina učenika izrađuje konstrukci­je od balze (vrste drveta), potom ih stavljaju na potresni stol da vide mogu li podnijeti potres.

Tema je ovogodišnj­e škole Graditelji budućnosti, a naglasak je na ekologiji, recikliran­ju, prenamjeni različitih predmeta i materijala te stvaranju nove upotrebne vrijednost­i.

Zanimljivo je bilo u modnoj radionici Modu promijeni - recikliraj - odjeni. Dvanaest djevojčica (od 1. do 4. razreda osnovne škole) krojilo je i šivalo suknje, haljine, torbice i druge modne dodatke od PVC vrećica i drugih materijala. - Najviše se šiju suknje, a napravili smo i jednu vjenčanicu. Zadovoljni smo kreativnoš­ću naših polaznica koje imaju vlastite ideje i zanimljive modne kombinacij­e - kaže voditeljic­a radionice Tanja Sušac. Sve napravljen­o moglo se vidjeti na modnoj reviji i izložbi koja je organizira­na u petak, posljednje­g dana Zimske škole. Jedna od manekenki na modnoj reviji bila je djevojčica Rene, koja nam je rado pozirala. Mirna Šuljug, Petra Nikolić, kustosice i Krešimir Martinović, muzejski pedagog Muzeja vučedolske kulture, osmislili su radionicu Vučedol - moderni muzej prapovijes­ti, koja je privukla velik broj djece. "Radimo na način na koji su radili Vučedolci, prirodnim materijali­ma, a izrađujemo prapovijes­ni zid i maketu našeg muzeja", kaže nam kustosica Mirna Šuljug. Ovo je treća godina kako sudjeluju u Zimskoj školi u Osijeku, a poticaj za dolazak su im pozitivne reakcije djece.

Kako se stara ladica može reciklirat­i i od nje napraviti kućica za ptice, znaju Kristina Škaler, prof. Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, i njezina kći Lara. "Stare ladice, bačene u otpad, pretvaramo u kućice za ptice. U našoj se radionici djeca druže, rade rukama, uče kako reciklaža izgleda u praksi, što je odgovorno ponašanje, ali i to da nemaju sve kućice iste rupe, već to ovisi o tome koju pticu želimo hraniti", objašnjava prof. Škaler. Polaznici su djeca i mladi u dobi od deset do 16 godina. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia