Glas Slavonije

Cvjetača skuplja od mesa - i do 5 €/kg, i tu neće stati

Kretonić: Jesenas proizvodnj­a izostala, sadašnja je ponuda iz uvoza i skupa

- Suzana Župan

Dok su pojedini dijelovi svinjetine i piletine ovih dana u nekim trgovačkim centrima i đakovačkim specijaliz­iranim prodavaoni­cama na sniženju, po 3,99 eura za kilogram, a neki i nešto niže cijene, kilogram cvjetače je i do 5 eura.

U jednom trgovačkom centru cvjetača je oko 3,30 eura (oko 25 kuna) po komadu već duže vrijeme, što je, preračunan­o u kilograme, kaže proizvođač povrća, Opg-ovac iz Budrovaca sa štandom na đakovačkoj Gradskoj tržnici Mato Kretonić, oko pet eura (oko 37,5 kuna). Tako se samo nastavlja trend da su neke vrste mesa na trpezi dostupnije od povrća, kojem već duže cijene lete u nebo.

Kupus isplativij­i

I u nekim drugim centrima to povrće drži cijenu, s tim što će ga od srijede, 10. siječnja, staviti na akciju, 1,99 eura. Dio trgovina nije cvjetaču ni nabavio jer je, kažu, skupa u nabavi. Na đakovačkoj tržnici, gdje je zbog neradna Sveta tri kralja, u subotu, udarni tržni dan prošlog tjedna bio u petak, dio povrtlara cvjetaču u ponudi nije ni imao, a oni koji jesu, tražili su za kilogram 4 eura, neki ju i izrezavši na manje komade. Na štandu ju je po toj cijeni imao i Kretonić, koji aktualne cijene karfiola objašnjava time što njegove proizvodnj­e u nas nema, da je izostala i jesenska proizvodnj­a u dolini Neretve i Istri, a ono što jest u ponudi – da je iz Italije, i to je preskupo. - Cijena cvjetači neće se spuštati, čak će i rasti, nema granice jer robe nema, to je razlog tako visokim cijenama i slaboj ponudi - kaže Kretonić, koji je, dodaje, u petak imao samo gajbu-dvije tog povrća.

- Jesenas je izostala proizvodnj­a cvjetače jer se prošlih godina događalo da je u sezoni tog povrća jedan kilogram bio ispod jednog eura, pa je to bilo neisplativ­o, te je ljudima bila isplativij­a proizvodnj­a kupusa, a on se više i uzima, te mu je i cijena bila jednaka. Cijena mu je od 1,00 do 1,30 eura i to je ljudima prihvatlji­vo. Nove sorte kupusa toliko su bogate - kaže Kretonić.

- Skupo je sjeme, godine su klimatski sve specifični­je za pojedine kulture, pa ih i nema (dovoljno) - kaže povrtlar Juro

Barukčić iz Satnice Đakovačke o slučaju cvjetača, na čijem je štandu prošlog petka nije bilo. Na susjednom štandu nekoliko manjih komada izrezane cvjetače po 4 eura za kilogram, a vlasnik kaže kako je toga dana prodao sve doneseno – 15 komada karfiola.

Tek u svibnju

Povrtlari ističu kako proizvodnj­a cvjetače nije ni jednostavn­a, trebaju joj i klimatski uvjeti da bi procvala, a da su visoke temperatur­e jesenas uništile i to malo proizvodnj­e. Tu su i gljivične bolesti.

- Robe neće biti dok ne bude proljetnog uzgoja, u svibnju - najavljuje Kretonić, upozoravaj­ući i na klimatske poremećaje. Uz cvjetaču cijenu trenutno drži i zelena salata, koje je kilogram, kaže taj Budrovčani­n, pet eura.

- I njoj je sada kraj u plastenici­ma onih koji su je sadili za Božić, Novu godinu. Sada je neće biti, ostaje talijanska salata, iz uvoza - kaže Kretonić i dodaje kako je sada opskrba povrćem 90 posto vezana uz uvoz, a da ga je samo 10 % iz domaće proizvodnj­e, poput luka, krumpira iz Međimurja. Taj povrtlar objašnjava to i ocjenom da je ta proizvodnj­a uništena, da joj na ruku ne idu klimatske promjene, inflacija, kao i to da se ljudi (više) neće baviti time. ■

 ?? ?? Juro Barukčić
Juro Barukčić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia