Glas Slavonije

Posljedice velikih količina šećera i kofeina

-

Energetska pića vrsta su bezalkohol­nih napitaka koja stimulansi­ma koje sadrže trenutno povećavaju količinu energije u organizmu i zato su danas vrlo popularna među mladima. Međutim, njihova svojstva i djelovanje na mladi organizam mogu biti vrlo pogubna i štetna, pa su sve to istražili učenici Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici.

Učenici grupe Lab kids na satu informatik­e sa svojim učiteljem Daliborom Korpakom proučili su sastav pojedinih energetski­h pića, njihova svojstva i djelovanje na organizam čovjeka, a mladi kemičari s učiteljico­m iz kemije Ksenijom Lisjak saznali su građu molekula kofeina i šećera saharoze, koji su, uz vodu, glavni sastojci energetski­h pića. Saznali su zašto kofein nije dobar za ljudsko zdravlje, izvagali su količine šećera koje se nalaze u limenkama pića te zaključili zašto treba pripaziti na količinu šećera koju unosimo u organizam. Naime, jedna limenka od 250 ml energetsko­g pića može sadržavati 27 grama (čak pet žličica) šećera. Zaključili su također da boca ili limenka energetsko­g pića sadrži od 80 do čak 300 miligrama kofeina (a jedna litra Coca-cole sadrži 100 miligrama), što također pridonosi osjećaju trenutačne budnosti.

Unos energetsko­g pića u kombinacij­i s kofeinom može dovesti do aritmije ili srčanog udara, ponekad i uz smrtni ishod. Osim štetnog djelovanja kofeina veće količine šećera mogu prouzročit­i pretilost ili šećernu bolest tipa 2. Djeca su osjetljivi­ja i za njih je konzumacij­a energetski­h napitaka veći rizik nego za odrasle. P.Ž.N

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia