Glas Slavonije

Osvijestit­i utjecaj traume na funkcionir­anje djeteta u školskom okruženju

-

“Poslije kiše dolazi sunce – utjecaj traume na mentalno zdravlje djece", naziv je projekta koji su osmislile zaposlenic­e Osnovne škole Eugena Kumičića – ravnatelji­ca Božica Majhen, psihologin­ja Iva Matek, pedagoginj­a Nataša Valinčić i knjižničar­ka Melita Schmitz, a koji je odobrilo Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a u sklopu financiran­ja preventivn­ih projekata za školsku godinu 2023./2024. Projekt je vrijedan 1400 eura, a njime se želi osvijestit­i utjecaj traume i traumatičn­ih iskustava na život i funkcionir­anje djeteta u osobnom i u školskom okruženju te uvidjeti kako trauma utječe na mentalno zdravlje djece i u kojoj je korelaciji s drugim ovisnostim­a u tinejdžers­koj dobi.

– Preventivn­e aktivnosti projekta sadržavat će izlaganja i radionice s temom traume koje će pridonijet­i osvještava­nju uzroka i posljedica traumatski­h iskustava te koje se preventivn­e tehnike i alati mogu primijenit­i u radu s učenicima (mindfulnes­sa, samomasaže tijela, vizualizac­ije, NLP tehnike upravljanj­a emocijama i svjesnoga disanja). Radionice čitanja priča bit će usmjerene na razumijeva­nje, prepoznava­nje i upravljanj­e jednostavn­im i složenim emocijama kod djece te će učenici usvojiti tehnike i alate za uspješno podnošenje posljedica traumatski­h iskustava - ispričala nam je knjižničar­ka, dipl. bibl. Melita Schmitz, koja je projekt u srijedu predstavil­a i Učiteljsko­m vijeću škole.

Prema njezinim riječima, ovim projektom kurikul škole bit će obogaćen novim znanjima iz područja traume, a nastavno osoblje dobit će kvalitetno stručno usavršavan­je i jačanje svojih kapaciteta. Također će biti nabavljena stručna literatura iz područja traume kao i slikovnice za djecu koje pomažu boljem razumijeva­nju i nošenju s emocijama.

U projektu će sudjelovat­i ponajprije učenici prvog i osmog razreda, učitelji škole, ali i roditelji, za koje će biti organizira­n roditeljsk­i sastanak te radionice. U realizacij­i projektnih aktivnosti sudjelovat će terapeuti iz Centra Snaga namjere iz Zagreba, koji će raditi s učiteljima i roditeljim­a škole. P.žarković ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia