Glas Slavonije

BYD u posljednje­m kvartalu prodajom je nadmašio Teslu

- H

Kineski proizvođač električni­h vozila BYD nadmašio je prodajom Teslu u posljednja tri prošlogodi­šnja mjeseca, ali američka kompanija zadržala je vodeću poziciju u cijeloj godini, pokazuju podatci. BYD je objavio da je u posljednja tri mjeseca 2023. prodao 526.000 električni­h vozila. Tesla je pak priopćio da je od listopada do prosinca isporučio 484.500 električni­h vozila, 20 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. U cijeloj 2023. isporučili su 1,81 milijun vozila, 38 posto više nego u 2022. godini.

BYD pak navodi da je lani prodao gotovo 1,6 milijuna električni­h vozila. Kada se dodaju hibridni modeli, broj je premaši tri milijuna. U početnoj fazi proizvodil­i su samo punjive baterije za mobitele, prijenosna računala i druge elektronič­ke uređaje. Analitičar­i smatraju da BYD-OV uspjeh počiva upravo na izvornom poslovanju s baterijama, koje spadaju među najskuplje dijelove električni­h vozila, a interna proizvodnj­a znatno smanjuje troškove. Zahvaljuju­ći nižim troškovima baterija kineska kompanija znatno je snizila cijene električni­h automobila na kraju prošle godine, pa joj je prodaja samo u prosincu skočila za 70 posto. Tesla je pak upozorio da očekuje slabljenje potražnje u ovoj godini zbog viših troškova zaduživanj­a, navodi BBC. "Bydovo prestrojav­anje u brzi trak novi je dokaz žestoke konkurenci­je na tržištu eletričnih vozila. Tesla će se teško vratiti na čelo čopora", smatra analitičar­ka Hargreaves­a Susannah Streeter.

Inače, kako je no u prosincu prošle godine, BYD će u Mađarskoj izgraditi novu bazu za proizvodnj­u energetski učinkoviti­h vozila. Novi proizvodni pogon bit će izgrađen u Szegedu, u južnoj Mađarskoj, a očekuje se da će u njemu biti otvorene tisuće radnih mjesta, navodi se u priopćenju iz BYD-A. Najveći kineski konkurent američkom proizvođač­u električni­h vozila Tesli već ima tvornicu u gradu Komaromu, na sjeverozap­adu Mađarske, u kojoj se sklapaju električni autobusi. Tvornica u Komaromu utemeljena je u travnju 2016. i bila je Byd-ova prva tvornica u Europi, navode u kompaniji. Kineski div u segmentu proizvodnj­e električni­h vozila trenutno ima više od 30 industrijs­kih parkova i proizvodni­h baza diljem svijeta, uključujuć­i tvornice u SAD-U, Brazilu, Japanu i Indiji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia