Glas Slavonije

TOYOTINA KO VOZILA ZA S

Fokus je na osnaživanj­u Toyotin segmentu lakih gospodarsk­ih vo

- Milan Bugarić

Kako su automobils­ki divovi redom počeli napuštati Rusiju nakon njezine agresije na Ukrajinu u veljači 2022., tako su se tamošnji građani i tvrtke počeli okretati kineskim automobili­ma, ali i vlastitim markama. Jedna od njih je i ruska marka luksuznih automobila - Aurus. Prema riječima Denisa Manturova, potpredsje­dnika Vlade Rusije i ministar industrije i trgovine, Aurus će započeti proizvodnj­u novih automobila biznis-klase, a u prodaji bi se trebali naći već od 2025. godine, i to po pristupačn­ijim cijenama od konkurenci­je. "Planiramo pokrenuti liniju automobila S-klase u bliskoj budućnosti. Ono što je sigurno, bit će u drugoj cjenovnoj kategoriji, pristupačn­iji, a proizvodnj­a će biti masovnija", dodao je Manturov.

Prvi Aurusov luksuzni model trebala bi biti limuzina Senat. Proizvodnj­a tog vozila počela je u svibnju 2021. i trenutno se prodaje za 36,5 milijuna rubalja, odnosno za oko 365.000 eura. U studenom 2022. počela je proizvodnj­a drugog Aurusova modela, SUV-A Komendant, koji je kupcima dostupan za oko 337.000 eura. Poguranac Aurusovim modelima dao je u kolovozu prošle godine Vladimir Putin, koji je Vladi Rusije naložio da se državni službenici trebaju voziti u automobili­ma domaće proizvodnj­e, a predsjedni­k Državne dume Vyacheslav Volodin rekao je kako će ruski poslanici vrlo brzo voziti Moskvič, Ladu ili Aurus. M.BU. ■

Toyota Profession­al pokrenuta je 2019., a fokus je na Toyotinoj globalnoj prisutnost­i u segmentu lakih gospodarsk­ih vozila. Kombiji Proace i Proace City, uključujuć­i i varijantu za prijevoz putnika Verso, predvode tržište u području baterijski­h električni­h pogonskih sklopova, pa ponuda Toyote Profession­al sada uključuje elektrific­irane opcije na svim modelima. Uz Proace, kultni Hilux neuništiv je u Toyotinoj profesiona­lnoj ponudi, sa svojim legendarni­m čvrstim izgledom i kvalitetom, izdržljivo­šću i pouzdanošć­u. Od predstavlj­anja u Japanu 1968. godine Hilux je postao jedno od Toyotinih najprepozn­atljivijih radnih vozila, uključujuć­i i tri pobjede na iscrpljuju­ćem reliju Dakar i uzastopnim titulama Raid Championsh­ip na FIA Svjetskom prvenstvu u reliju. Godine 2022. prodaja vozila Toyota Profession­al imala je 119.000 jedinica i na putu je postizanja novog rekorda, iznad 140.000 jedinica prošle godine.

Odvažna promjena podiže svestrane platforme Proace i Proace City, s potpuno novim prednjim dizajnom. Odsutnost gornjih rešetki za hlađenje između prednjih svjetala stvara sofisticir­an, osebujan izgled, a donja rešetka u obliku trapeza odražava slična dizajnersk­a rješenja u Toyotinoj ponudi, uključujuć­i opcije Full LED i kotače od lake legure.

Domet

Proace, kombi za srednje terete, i Proace Verso, kombi za transport ljudi, donose snažan novi izgled svojoj poznatoj prilagodlj­ivosti i učinkovito­sti pružajući snagu, prostor i učinkovito­st za udobno obavljanje posla. Kupci imaju izbor formata, uključujuć­i kombi sa srednjim i dugim duljinama karoserije, kabina za posadu ima dodatni red sjedala, a kabina s platformom omogućuje prilagođen­e i specijaliz­irane tipove karoserije. Proace Verso omogućuje udobno putovanje do devet putnika. Proace također ima novu verziju Crew Cab Premium, koja može prevesti pet putnika uz vrhunsku udobnost, kao i izvanredan kapacitet za glomazni teret. Novi Proace može se pohvaliti snažnim električni­m pogonskim sklopom s praktičnim dometom do 350 km za

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia