Glas Slavonije

Filmovi “Oppenheime­r” i “Poor Things” najbolji

Film “Barbie” dobio je nagradu za uspjeh na boxofficeu i za najbolju pjesmu

- Tanja Kvorka

Povijesna drama "Oppenheime­r" i komedija "Poor Things" dobile su u nedjelju Zlatne globuse za najbolje filmove, a zvijezde tih filmova Cillian Murphy i Emma Stone osvojile su nagrade za najbolje glumce. Oko 300 novinara, koliko ih je glasalo za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, proglasilo je "Oppenheime­r", priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom. Film "Poor Things", s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživili znanstveni­ci, osvojio je, pak, nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju, pobijedivš­i najveći lanjski hit na kinoblagaj­nama "Barbie". Zvijezda filma "Oppenheime­r" Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheime­ra, a Emma Stone proglašena je najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu. Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu "Ubojice cvjetnog mjeseca" Martina Scorsesea te tako je postala prva dobitnica ove nagrade koja je podrijetlo­m američka domorotkin­ja. Ona dolazi iz rezervata Blackfeet na sjeveru američke savezne države Montane. Najboljim glumcem u komediji proglašen je Paul Giamatti za ulogu u filmu "The Holdovers" Alexandera Paynea. Najboljim redateljem proglašen je Christophe­r Nolan za režiju "Oppenheime­ra", a Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheime­rova neprijatel­ja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca. Da'vine Joy Randolph osvojila je Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu u filmu "The Holdovers". Najboljim stranim filmom proglašena je francuska drama "Anatomija pada", koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij. Za najbolji animirani film nagradu je, pak, dobio japanski "Dječak i čaplja" Hayao Miyazakija. U novoj kategoriji najboljeg uspjeha na boxofficeu nagrađen je film "Barbie" za zaređene 1,4 milijarde dolara u kinima diljem svijeta. Uz to, ovaj je film Grete Gerwig slavio i u kategoriji nabolje pjesme, i to za "What Was I Made For?" Billie Eilish i Finneasa.

- Hvala Zlatnim globusima što su stvorili kategoriju koja slavi ljude koji vole filmove. Ovo je film o Barbie, ali i film o ljudima. Napravili smo ga za vas i radili smo ga s ljubavlju. Hvala što ste nam uzvratili s ljubavlju - rekla je Margot Robbie primajući nagradu.

U televizijs­kim kategorija­ma nije bilo iznenađenj­a. Najboljom dramskom serijom proglašena je serija "Succession", a nagradu za najbolju TV komediju osvojio je "The Bear". Najbolja glumica u dramskoj seriji je Sarah Snook za "Succession", a najbolji je glumac Kieran Culkin, također za spomenutu seriju. Najbolja glumica u TV komediji/ mjuzilu je Ayo Edebiri u "The Bear", a najbolji je glumac Jeremy Allen White, zvijezda te iste serije.

Za najbolji stand-up nastup na televiziji nagrađen je doajen komičarsko­g zanata Ricky Gervais

Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u TV seriji dobio je Matthew Macfadyen za "Succession", a za najbolju sporednu glumicu Elizabeth Debicki, koja je glumila princezu Dianu u Netflixovo­j seriji "Kruna". Najboljim glumcem i glumicom u limited seriji, antologiji ili TV filmu proglašeni su Steven Yeun i Ali Wong za "Beef", također produkcije Netflix. Inače, Wong je prva Amerikanka azijskog podrijetla uopće nominirana za Zlatni globus ili njime nagrađena. Ove je godine uvedena još jedna nagrada, ona za najbolji stand-up nastup na televiziji, a pripala je doajenu komičarsko­g zanata Rickyju Gervaisu, koji svojim specijalom "Armageddon" ruši rekorde na Netflixu, a prije toga je istoimenom turnejom napunio dvorane diljem svijeta. Ovom ceremonijo­m počela je sezona dodjele godišnjih nagrada u Hollywoodu, koja kulminira dodjelom Oscara 10. ožujka. Dodjela Zlatnih globusa okupila je vodeće filmske i televizijs­ke zvijezde prvi put nakon šest mjeseci štrajkova glumaca i pisaca prošle godine. ■

 ?? ?? “Poor Things”
“Poor Things”
 ?? ?? Cillian Murphy i Robert Downey Jr.
Cillian Murphy i Robert Downey Jr.
 ?? ?? Lily Gladstone
Lily Gladstone
 ?? ?? Elizabeth Debicki
Elizabeth Debicki
 ?? ?? Margot Robbie
Margot Robbie
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia