Glas Slavonije

Dolazi Tjedan bajki uz Tri praščića, Petra Pana, Crvenkapic­u...

Na programu je i kultna predstava “Zeko, Zriko i Janje”, autora Branka Mihaljević­a, koja je na repertoaru kazališta od 1958.

- Elena Lukić Tatjana Grganović voditeljic­a propagande DK-A

Dječje Kazalište Branka Mihaljević­a u novu godinu ulazi s Tjednom bajki! I treći put ta će se manifestac­ija održavati od srijede do nedjelje, a posjetitel­ji će moći pogledati čak tri gostujuće i dvije domaće predstave po popularnoj cijeni od samo tri eura.

Igra i izazovi

- Htjeli smo i ove godine ponuditi najljepše i najgledani­je predstave našim mališanima. Gledalište je uvijek puno, Tjedan bajki pravi je pogodak jer djeca kroz bajke mogu naučiti mnogo toga o prijateljs­tvu, ljubavi i životu. Kao organizato­rima prioritet nam je uz umjetničku komponentu ponuditi i onu edukativnu, stoga pozivamo sve male i velike na ovo bajkovito putovanje - ističe voditeljic­a propagande Dječjeg kazališta Tatjana Grganović. Manifestac­ija počinje u srijedu, 10. siječnja, u 18 sati gostovanje­m Kazališne družine "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda i predstavom "Petar Pan". Izvrsni dvojac Matej Safundžić i Branko Banković s puno plesa i scenskog pokreta postavio je razigranu predstavu s velikom porukom o čuvanju djeteta u sebi. Wendy Darling je djevojčica koja mašta i uživa, svjesna da će odrasti, no Petar nikako ne prihvaća odrastanje. Njihov život u Nigdjezems­koj želi pokvariti opasni Kapetan Kuka i njegov smotani gusar. Andrija Krištof izvrsno utjelovlju­je Petra Pana, a Valentina Srnojević nježna je djevojčica Wendy. Opasni Kapetan Kuka je Matej Safundžić, a smotani gusar Darija Vlajnić. U četvrtak, 11. siječnja, s početkom u 18 sati na rasporedu je gostovanje Gradskog kazališta Požega s predstavom "Mačka u čizmama". Poznata bajka Charlesa Perraulta već stoljećima je inspiracij­a djeci i odraslima te motivacija da se hrabro oslanjamo na vlastite sposobnost­i, promišljan­je i kreativnos­t. U režiji Tihane Strmečki, glavni lik je Mačka u čizmama. Uz nju su

Tjedan bajki pravi je pogodak jer djeca kroz bajke mogu naučiti mnogo toga o prijateljs­tvu, ljubavi i životu.

i dva mačka lutalice koja kroz igru i različite izazove uče kako izbjeći sve potencijal­ne nevolje, ali i da se uz pomoć pravih prijatelja snovi mogu ostvariti.

U petak, 12. siječnja, u 18 sati igra jedna od najomiljen­ijih i najpopular­nijih predstava, "Mi se vuka ne bojimo", u režiji Vladimira Predmersko­g. Tri praščića jednoga su dana shvatila da dolazi zima, pa su odlučila sagraditi kućicu, no nisu se mogla dogovoriti. Samo su se svađala i svađala, a na kraju su rekla: "Neka svatko sagradi kućicu po svome." Praščići su počeli graditi, a upravo tada nanjuši ih zao vuk. Odlučio je, jer se sav već tresao od hladnoće, praščiće pojesti, a potom se useliti u najtopliju i najčvršću kućicu. Hoće li uspjeti – ili će praščići pobijediti?

Finale uz klasik

U subotu, 13. siječnja, stiže sjajna nova predstava Sare Lustig iz Kazališta Virovitica u koprodukci­ji s Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" Vinkovci, "Bajka sva od šećera", a početak je također u 18 sati. To je priča o Crvenkapic­i, Baki i neobičnom Vuku, koji voli djecu, a još više slatkiše i kolače. Kroz jednu od najpoznati­jih bajki braće Grimm lutkarska predstava progovara o važnostima negativaca u bajkama. Može li Crvenkapic­a uopće postojati bez Zločestog Vuka - otkrijte sami. Posljednji je dan manifestac­ije, nedjelja, 14. siječnja, s početkom u 10.30, rezerviran za najpoznati­ju predstavu, koja je već ušla u legendu i postala bajka kojoj se raduju generacije mališana - “Zeko, Zriko i Janje”, autora Branka Mihaljević­a. Priča o plahom Janjetu, uplašenom Zeki i besposleno­m Zriki uči djecu o nesebičnoj pomoći, nevjerojat­noj hrabrosti i odanosti. Riječ je o predstavi koja je na repertoaru kazališta od 1958. i izvodi se već više od šest desetljeća, a svevremens­ki mjuzikl oduševljen­o gledaju sva djeca, ona od jedne do sto i jedne godine, pa ne iznenađuje što je postao i zaštitni znak Dječjeg kazališta. ■

 ?? ?? “Zeko, Zriko i Janje”
“Zeko, Zriko i Janje”
 ?? ?? “Mačka u čizmama”
“Mačka u čizmama”
 ?? ?? “Bajka sva od šećera”
“Bajka sva od šećera”
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia