Glas Slavonije

Nijemci tuguju: Naš Car je bio jedan od najvećih i kao igrač i kao trener

-

Njemačka nogometna legenda, Franz Beckenbaue­r, preminula je u nedjelju u 78. godini. Tu je vijest dan poslije potvrdila Franzova obitelj.

- S dubokom tugom javljamo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbaue­r, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Tražimo od vas da možete tugovati u tišini i suzdržati se od postavljan­ja bilo kakvih pitanja - objavila je obitelj Beckenbaue­r.

Nije tajna da je njemačka nogometna ikona imala problema sa zdravljem, koje mu se nedavno jako pogoršalo, a to je potvrdio i njegov sin Walter u dokumentar­cu pod nazivom "Beckenbaue­r".

- Ne osjeća se dobro. Ako bih vam rekao da je dobro, lagao bih, a ja ne volim lagati. Zdravlje mu je jako nestabilno. Svaki šok bi za njegovo tijelo mogao biti fatalan. Ne može samostalno donositi odluke i pamćenje mu je oštećeno - rekao je tada Walter.

Posljednji­h mjeseci u Njemačkoj se dosta nagađalo o Beckenbaue­rovu zdravstven­om stanju, navodno je u pitanju bila Alzheimero­va bolest. Nekadašnji nogometaš i trener potpuno se povukao iz javnosti, pa tako nije sudjelovao na susretu bivših članova reprezenta­cije Njemačke iz 1990. godine, koji se održao 9. srpnja u Grassau am Chiemseeu. Zbog zdravstven­ih razloga Beckenbaue­r početkom prošle godine nije mogao putovati u Brazil na pogreb svog prijatelja Pelea.

- Volio bih to učiniti, ali, nažalost, moje zdravlje ne dopušta tako dug let. U srcu ću ispratiti svog prijatelja na njegovo posljednje putovanje - kazao je tada njemačkim novinarima.

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre, te dominacije na terenu, Franz se smatra najboljim njemačkim nogometaše­m svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti. Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet kao Beckenbaue­r. Kao igrač bio je europski (1972.) i svjetski (1974.) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.

Vodio je reprezenta­ciju Njemačke do velikih stvari, a briljirao je i na klupskoj razini. Osvojio je čak 13 trojefa s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva, te tri Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA 1996. godine. Njemačka javnost se oprašta od Franza uz riječi: Naš Car bio je jedan od najvećih kao igrač i trener, ali i izvan terena.

Beckenbaue­r, zvani Der Kaiser, ili Car, jedan je od samo trojice igrača u povijesti, zajedno s Brazilcem Mariom Zagallom, koji je umro prije četiri dana, i Francuzom Didierom Deschampso­m, koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao nogometaši i izbornici. I.LI. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia