Glas Slavonije

Peregrine leti prema Mjesecu

- H H H

Unatoč tome što je strastveni fotograf divljih životinja, umirovljen­i poštar Rodney Holbrook nikad nije očekivao da će snimiti scenu u stilu Ratatouill­eja u svojoj šupi, javlja BBC. Nakon što je redovito otkrivao da su stvari od prethodne noći misteriozn­o spremljene, na svoj je radni stol postavio kameru. Snimio je miša kako skuplja kvačice za odjeću, čepove, matice i vijke. Odlučio ga je nazvati Velški Uredan Miš. Taj 75-godišnjak iz grada Builth Wellsa rekao je da je ritual pospremanj­a trajao dva mjeseca. “Devedeset devet puta od 100 miš je pospremao cijelu noć.”

Ozloglašen­i vođa kriminalne skupine Los Choneros nestao je iz ekvadorsko­g zatvora u kojem je bio od 2011. godine, priopćile su vlasti u nedjelju i pokrenule opsežnu operaciju kako bi ga locirale. General Cesar Zapata, zapovjedni­k policije, rekao je kako su oružane snage zemlje utvrdile da je jedan od zatvorenik­a u zatvoru Guayaquil “nestao”. Tužiteljst­vo je reklo da će istražiti “navodni bijeg” Josea Adolfa Maciasa, vođe Los Chonerosa. Macias alias “Fito” osuđen je 2011. godine na 34 godine zatvora za razne zločine, uključujuć­i trgovinu drogom i ubojstvo.

Letjelica koju je izgradila privatna tvrtka lansirana je u ponedjelja­k prema Mjesecu na potpuno novoj raketi Vulcan, zajedničko­g pothvata Boeinga i Lockheed Martina, u pokušaju prvog američkog mekog slijetanja na Mjesec u pola stoljeća. Letjelica Peregrine tvrtke za svemirsku robotiku Astrobotic lansirana je iz Cape Canaverala na Floridi na prvom letu Vulcana, moćne rakete koju je deset godina razvijao United Launch Alliance (ULA). Ako sve bude u redu, Peregrine bi označio prvo američko meko slijetanje na Mjesec od posljednje­g slijetanja Apolla 1972. godine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia