Glas Slavonije

Nova neće padati, e veća od ponude

Ogao bi se smanjiti pritisak na cijene nekretnina

-

u Osijeku je šaroliko, te se može naći dvorišnih stanova po 900 i tisuću eura za kvadrat. U zgradama ima rabljenih stanova čija cijena ide od 1500 do 2000 eura. Veći je interes za kupnju kuća, koje su po kvadratu ipak nešto jeftinije. Šabić drži kako u Osijeku masovna gradnja stanova još nije uzela maha, tako da ni ponuda stanova nije nadmašila potražnju, te, smatra, većih promjena na tržištu nekretnina neće biti.

Duško Grgur, predsjedni­k strukovne skupine pri HGK - Županijsko­j komori Osijek i direktor Agencije za promet nekretnina­ma German, kaže da su se stanovi, posebno manji, prodavali jako dobro, da se povećao interes za kupnju kuća, ali je potražnja za lokalima bila jako loša. "Potražnja za garsonijer­ama, jednosobni­m ili dvosobnim stanovima bila je izuzetno dobra, unatoč visokim cijenama. Cijena kvadrata novog stana premašila je 2000 eura. Traže se i stariji stanovi, no takvih na tržištu nema i čim se pojave, u vrlo se kratkom vremenu prodaju. Njihova je cijena od 1600 do 1800 eura, ovisno o stupnju uređenja. Stanovi površine od 35 do 55 kvadrata prodaju se brzo, a ponude useljivih gotovo i nema", ističe Grgur. ■

Duško Grgur kaže kako mu je neshvatlji­vo da investitor­i idu u gradnje urbanih vila sa stanovima velikih površina, više od 100 ili 120 kvadrata, čija je cijena viša od 200 tisuća eura. “Takvog kupca, koji će za stan platiti 230.000 eura, treba dugo čekati. S druge strane, ne grade se manji stanovi, koji bi našli vlasnika u vrlo kratkom vremenu. No treba reći da u Osijek iz okolnih mjesta i županija dolaze mladi ljudi s dobrim i unosnim poslovima i ovdje formiraju obitelji. Novih, manjih kuća, starih do sedam ili deset godina, u prodaji nema. Takva, površine od 150 do 180 četvornih metara u bližem središtu grada, stajala bi između 200 i 220 tisuća eura”, navodi. Podsjeća također da su prije godinu dana imali veći interes stranaca za kupnju nekretnina na ovom području, no da je to u 2023. godini nestalo. “To je odraz recesije i teške ekonomske situacije u zemljama iz kojih su kupci dolazili. Nedavno, na našem forumu u Zagrebu, rečeno je kako se drastično smanjio interes stranih državljana za kupnju nekretnina u cijeloj Hrvatskoj, čak i u Zagrebu i na Jadranu, jer je recesija i u Austriji i u Njemačkoj”, naglašava Grgur. Njegova su predviđanj­a za ovu godinu da cijene manjih nekretnina i dalje neće padati, no kako bi se moglo dogoditi da ih, ako vlasnici i investitor­i većih stambenih jedinica ne korigiraju cijene, neće moći prodati. “Imam 15 stanova od 118 i 120 četvornih metara površine i za njih mjesečno dobijem jedan ili dva upita o kupnji, ali nema realizacij­e. Za Osijek su 250 ili 260 tisuća eura za četverosob­ni stan ozbiljni novci”, poručuje Grgur, dodajući kako se u Osijeku mnogo gradi, i on sam u ponudi ima osam zgrada koje će do ovogodišnj­eg ljeta biti useljive.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia