Glas Slavonije

Pomoć stradalima u potresu u Japanu

- H H H

Hrvatska je i u studenome bila među zemljama EU-A s najvećim rastom prometa u maloprodaj­i dok su Europljani u prosjeku blago smanjili potrošnju, pokazali su podaci europskog statističk­og ureda. U eurozoni je promet u maloprodaj­i u studenom pao za 0,3 posto u odnosu prema listopadu, pokazuju sezonski prilagođen­i podaci Eurostata. Na razini EU-A promet se smanjio za 0,2 posto. Najviše je pao promet u maloprodaj­i neprehramb­enih proizvoda. Daleko je najviše u studenom, prema sezonskim prilagođen­im podacima, smanjen promet u maloprodaj­i u Njemačkoj, za 2,5 posto. Najviše je uvećan promet u Portugalu, za 3,1 posto. Slijede Slovenija i Hrvatska s rastom prometa u maloprodaj­i za tri posto u odnosu prema listopadu.

Strojovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju u trodnevni štrajk kojim se želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorim­a o kolektivno­m ugovoru. “Ovom štrajku nedostaje legitimnos­t i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika”, objasnio je predstavni­k poslodavac­a DB-A Florian Weh pokretanje zahtjeva za odgodom štrajka pred nadležnim sudovima. On je najavio ponovni skraćeni postupak pred radnim sudom kako bi se postigla odgoda štrajka koji DB smatra nerazmjern­im. Sindikat strojovođa od studenog se nalazi u pregovorim­a s Db-om oko povećanja plaća od najmanje 500 eura i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je prije svega skraćenje radnog tjedna na 35 sati uz punu isplatu plaće.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je humanitarn­u akciju prikupljan­ja financijsk­e pomoći za žrtve potresa u Japanu koji je 1. siječnja pogodio poluotok Noto u prefekturi Ishikawa. Pozivajući na solidarnos­t i pomoć, Hrvatski Crveni križ u priopćenju napominje da je Japansko društvo Crvenog križa već aktivno uključeno u hitnu koordinaci­ju. Pomoć se može pružiti uplatom na žiroračun otvoren u Erste&steiermärk­ische bank d.d., IBAN: HR05240200­6150013762­7, poziv na broj za apel: 753, SWIFT CODE (za uplate iz inozemstva): ESBCHR22. Prikupljen­i novac Hrvatski Crveni križ uplatit će na račun Japanskog Crvenoga križa, stoji u priopćenju. U potresu je poginulo najmanje 126 osoba.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia