Glas Slavonije

TOPLJENJE LEDA

-

temperatur­u višu od 1,5 celzija u odnosu prema referentno­j razini, 1850. - 1900. Zamjenica direktora Copernicus službe za klimatske promjene Samantha Burgess izjavila je da su se 2023. klimatski rekordi rušili poput domina i da će temperatur­e iz prošle godine vjerojatno premašiti one u bilo kojem razdoblju u posljednji­h bar 100.000 godina. To ne znači da smo premašili granice postavljen­e Pariškim sporazumom, jer za to bi današnje temperatur­e trebale biti veće od navedenog prosjeka u kontinuite­tu najmanje 20 godina, ali postavlja strašan presedan, kaže se u priopćenju.

Kritični pokretač neuobičaje­nih temperatur­a zraka tijekom 2023. godine bile su neviđeno visoke površinske temperatur­e u oceanu. Globalni prosjek površinski­h temperatur­e mora za razdoblje između travnja i prosinca bio je najviši za to doba godine u skupu podataka 1979. - 2022. (ERA5). Glavni dugoročni čimbenik za visoke temperatur­e oceana kontinuira­no je povećanje koncentrac­ija stakleničk­ih plinova, ali dodatni čimbenik koji je pridonio 2023. bila je južna oscilacija El Niña (ENSO). ENSO je obrazac prirodne klimatske varijabiln­osti prema kojem se temperatur­e oceana u središnjem i istočnom tropskom dijelu

Na svim postajama u Hrvatskoj temperatur­a zraka bila je viša od višegodišn­jeg prosjeka, navodi DHMZ

Godina 2023. bila je izvanredna za antarktičk­i morski led: on je dosegnuo rekordno niske razine za odgovaraju­će doba godine u osam mjeseci. Koncentrac­ije ugljikova dioksida i metana u atmosferi nastavile su rasti i dosegle rekordne razine, 419 dijelova na milijun (ppm) ugljikova dioksida, odnosno 2,4 ppm više nego u 2022. Također, dosegnule su rekordne koncentrac­ije metana: 1902 dijelova na milijardu (ppb), odnosno 11 ppb više nego u 2022.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia