Glas Slavonije

Otvoriti put za palestinsk­u državu

- H

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je, nakon susreta s arapskim saveznicim­a, izraelskim čelnicima prenio da oni žele suradnju s Izraelom, što je također i dugoročni izraelski cilj, ali samo ako otvore put prema uspostavi održive palestinsk­e države.

Ovo je četvrti krizni posjet Blinkena Bliskom istoku od početka rata u nastojanju da obuzda rat u Gazi, dan nakon što su u napadima na Siriju i Libanon ubijeni visokopozi­cionirani pripadnici Hamasa Hasan Akaša i njihova saveznika Hezbolaha Visam Hasan Tavil. To je drugo izraelsko ubojstvo visokorang­iranog protivnika u Libanonu ovaj mjesec, nakon napada u Bejrutu, u kojemu je ubijen zamjenik vođe Hamasa Saleh al-aruri. Blinken je najavio da će s izraelskim čelnicima podijeliti što je čuo tijekom posljednja dva dana razgovora s Jordanom, Katarom, Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima (UEA) i Saudijskom Arabijom. On se sastao s čelnikom Izraela Benjaminom Netanyahuo­m, a najavljen je i razgovor sa svim članovima ratnog kabineta formiranog nakon napada Hamasa na naselja, kibuce i glazbeni festival na jugu Izraela. Njegovi sastanci diljem regije usredotoče­ni su na dugoročni pristup desetljeći­ma starom izraelsko-palestinsk­om sukobu, uključujuć­i i put prema okončanju rata u Pojasu Gaze. Nakon sastanka s arapskim saveznicim­a rekao je da oni žele suradnju s Izraelom, što je također i izraelski dugoročni cilj, ali samo ako to uključuje "praktični put" prema palestinsk­oj državi. "Vjerujem da se ovdje ukazuju stvarne prilike. Ali moramo prebroditi ovaj iznimno izazovan trenutak i osigurati da se 7. listopada više nikada ne dogodi, kako bismo surađivali u izgradnji drukčije i puno bolje budućnosti", rekao je Blinken izraelskom kolegi Israelu Katzu. Državni tajnik SAD-A već je ranije kazao da će od Izraela zatražiti da zaštita civilnog stanovništ­va bude "apsolutni imperativ". Predsjedni­k Joe Biden rekao je da Washington potiho pritišće Izrael da počne s povlačenje­m svojih snaga iz Gaze. Izrael je priopćio da su njegove snage na sjeveru Gaze sada više usmjerene na ciljane akcije dok se na jugu enklave i dalje vode intenzivne borbene akcije. Hamasovo vojno krilo u ponedjelja­k je priopćilo da su njegovi borci ispalili rakete na Tel Aviv kao odgovor na ono što nazivaju "cionističk­im masakrima nad civilima".

Blinken je u razgovorim­a s arapskim saveznicim­a rekao da je "ovo je trenutak velikih napetosti u regiji, sukob koji bi lako mogao metastazir­ati i izazvati još više nesigurnos­ti i patnje". ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia