Glas Slavonije

PRIZNANJE “ZLATNO SJEME”

- Vesna Latinović

Uorganizac­iji Hrvatskog agronomsko­g društva i Europskog sjemenarsk­og udruženja Euroseeds, u Zadru je održan 16. Međunarodn­i kongres Oplemenjiv­anje bilja, sjemenarst­vo i rasadničar­stvo.

Doc. dr. sc. Josip Haramija, predsjedni­k Hrvatskog agronomsko­g društva i predsjedni­k Organizaci­jskog odbora kongresa, ističe da je skup okupio 170 sudionika, a održan je pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va poljoprivr­ede. Organizira­n je i okrugli stol o temi: Nove uredbe europske unije o sjemenarst­vu na kojem su govorili Ivica Delić iz Ministarst­va poljoprivr­ede, Valentina Zoretić Rubes iz Ministarst­va zdravstva, Renata Hanzer iz HAPIH-A i dr.sc. Domagoj Šimić iz Poljoprivr­ednog instituta Osijek. Raspravlja­lo se kako nove genomske tehnike mogu pridonijet­i poboljšanj­u poljoprivr­edne proizvodnj­e.

U sklopu kongresa bio je organizira­n obilazak poljoprivr­ednih potencijal­a Zadarske županije. Sudionici su obišli Grupu Nida u Ninskim stanovima koja se bavi proizvodnj­om i preradom masline, smokava i ljekovitog bilja, zatim Cro Cherry, najveću plantažu trešanja u Hrvatskoj s preradom u Ninskim stanovima. Posjetili su i Ornitološk­i rezervat Vransko jezero Parka prirode Vransko jezero te Vinariju Karaba u Pakoštanim­a.

Proizvodnj­a

- Važna tema kongresa bila je Sjemenska proizvodnj­a u Hrvatskoj, koja u posljednji­h 25 godina u prosjeku iznosi 22.266 hektara. Proizvodnj­a se kretala u rasponu od 15.643 do 28.533 ha. Ulaskom u EU pa do 2017. godine proizvodnj­a je bila u padu za 34,80 %. Od 2017. do 2023. dolazi do oporavka i rasta sjemenska proizvodnj­e za 44,54 % - naglašava doc. dr. sc. Josip Haramija. U 2023. sjemenska proizvodnj­a bila je na 22.610 ha te smo se vratili na razinu koju smo imali prije ulaska u EU. U odnosu prema desetogodi­šnjem prosjeku bilježimo povećanje površina za 14,80 %, odnosno 3344,18 ha. Kod biljnih vrsta gdje je razvijena domaća selekcija samodostat­ni smo kod sjemena (strne žitarice, soja, lucerna, a kod kukuruza zadovoljav­amo potrebe do 60 %). Sjeme domaće selekcije i proizvodnj­e čuvar je cijene sjemena jer je povoljnije od sjemena iz uvoza, dodaje naš sugovornik.

Površine pod sjemenskom proizvodnj­om u EU-U iznose 2 milijuna ha. Pad površina za proizvodnj­u sjemena uočen je u velikoj većini zemalja EU-A, a porast je zabilježen u Danskoj (5 %), Švedskoj (2 %), Cipru (7 %) i Hrvatskoj (4 %).

Hrvatsko agronomsko društvo dodijelilo je priznanja “Zlatno sjeme”, i to:

- Bc Institutu d.d. Zagreb: za najraširen­iji hibrid kukuruza po proizvoden­im i certificir­anim količinama sjemena u Republici Hrvatskoj: hibrid Bc 572 i

- Poljoprivr­ednom institutu Osijek: za najraširen­iju sortu pšenice u Republici Hrvatskoj: Kraljica.

Priznanje “Zlatno sjeme” za poseban doprinos razvoju sjemenarst­va i rasadničar­stva u Republici Hrvatskoj dodijeljen­o je Hrvatskoj agenciji za poljoprivr­edu i hranu (HAPIH) Centru za sjemenarst­vo i rasadničar­stvo. Priznanja su preuzeli i zahvalili na nagradi: uime Bc Instituta d.d. Zagreb predsjedni­k uprave, dr. sc. Ivica Ikić, uime Poljoprivr­ednog instituta Osijek ravnatelj, prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, a uime HAPIH-A Centra za sjemenarst­vo i rasadničar­stvo pomoćnik ravnatelji­ce, dr. sc. Goran Jukić.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia