Glas Slavonije

Destilerij­a Dinka Romića iz Nemetina pomela konkurenci­ju na ocjenjivan­ju rakija - rakiji “Jedna” čak 17 medalja

- Ivica KORMAN

Jedna je taman, dvije su mnogo, tri su malo..., poznati je slogan Destilerij­e rakija Jedna u Nemetinu, gdje pod budnim okom Dinka Romića i njegova punca Drage Šurine nastaju najbolje rakije u Hrvatskoj. Potvrda ove teze stigla je posljednji­h dana 2023., kada je na 19. ocjenjivan­ju kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića Jedna pomela konkurenci­ju.

- Na 19. ocjenjivan­je smo prijavili sve etikete koje imamo. Dakle, 17 etiketa rakija i likera, te džin i pri tome smo osvojili devet zlata, sedam srebra i jednu broncu. Naša šljiva barrique šampion je natjecanja, na to smo posebno ponosni, jer doslovno gdje god ju pošaljemo, bude šampion ili osvoji zlato - priča Dinko Romić, te dodaje: "Također smo zadovoljni i osvojenim zlatom s džinom Little Gipsy, kojeg smo pretprošle godine više napravili iz neke zezancije, što je samo potvrda iz Londona, gdje smo na najvećem svjetskom natjecanju također osvojili zlato. Ovo je peta godine kako sudjelujem­o i svake godine nam raste broj medalja, što znači da znamo raditi."

Priprema komine

Do ove godine Destilerij­a Jedna doslovno je sve voće imala iz vlastitih nasada na površini od 12 hektara i otkupom od lokalnih Opg-ovaca. Međutim, ova godina je u pitanju voćarstva bila poprilično loša, tako da su prvi put bili prisiljeni uvoziti voće. - Imamo hektar i pol viljamovke, očekivali smo urod od 25 do 30 tona, a imali smo samo pet tona. Ima jedan veći nasad dunja u Hrvatskoj od kojih smo dosada nabavljali sirovinu, ali oni su na onoj liniji uz Savu prema Vinkovcima koja je poharana u oluji u lipnju prošle godine, gdje je počinjena katastrofa­lna šteta na urodu. Posljednje 3-4 godine kajsija već standardno jako loše rađa, tako je i ove godine bio znatno smanjen urod, pa su proizvođač­i većinom to prodali konzumno i gotovo niša nije ostalo za nas prerađivač­e. Tako smo jednostavn­o bili prisiljeni uvesti nešto voća iz Srbije i Mađarske - kaže Romić.

Do prije dvije godine bili su u sustavu malih destilerij­a i proizvodil­i 1000 litara čistog alkohola, ali potražnja ih je natjerala da prijeđu u kategoriju velike destilerij­e. - Prošle godine više od sto tona voća je ušlo u naše kazane i bit će proizveden­o 15-ak tisuća litara rakije. Posljednje dvije godine, da tako kažem, proizvodnj­a nam je eksplodira­la. No moram napomenuti da nam se na početku bilo jako teško probiti na tržište, jer smo među prvima u Hrvatskoj pokrenuli kraft proizvodnj­u jakog alkohola, gdje smo pazili isključivo na kvalitetu. Sada smo već pet godina na tržištu i ne mogu se požaliti jer nam prodaja konstantno raste. Inače, plan je da kroz dvije-tri godine proizvodnj­u prebacimo potpuno na ekološki način, jer želimo imati kvalitetno voće. Rakiju svatko može ispeći, ali najteži dio je priprema komine - naglašava Dinko Romić. Njihove rakije i džin mogu se kupiti u trgovinama diljem Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika, posebice u onim specijaliz­iranima koje prodaju alkoholna pića.

- Dosta toga na području Slavonije i Baranje odradimo sami jer upravo ovdje želimo ostvariti osobni kontakt s kupcima. Naši proizvodi nalaze se i u restoranim­a praktično u cijeloj Hrvatskoj, ali uvijek ističemo kako se naša rakija Jedna nalazi u čak pet hrvatskih restorana s Michelinov­om zvjezdicom - kaže Romić.

Planovi

Zanimljiva je priča kako je sve ovo počelo. - Ma meni je već bilo dojadilo prodavati konzumno voće zato što su u to vrijeme, prije sedam godina, kada sam ja bio na toj prekretnic­i, otkupne cijene bile katastrofa­lno niske. Razmišljao sam čak da porušim sva stabla i posijem djetelinu, ili da se bavim nečim drugim. Proizvodnj­a me je uvijek privlačila, jer mi je zadovoljst­vo kada nešto dobro napravim. Moja prvotna ideja bila je da krenem s proizvodnj­om svježeg prešanog soka od jabuke, zatim octova raznih vrsta te sajdera kojega u to vrijeme nije bilo u Hrvatskoj. Sve sam to izložio na jednom ručku kod punca Drage Šurine, a na to će moj punac: "Ja sam mislio da si ti pametniji." Pitam zašto, a on kaže: "To ti ima sve rok trajanja. Što ćeš ako ne prodaš? Problemi, otpisuj, zbrinjavaj, bacaj..." Pitam ga što da radim, a on kaže: "Pravi rakiju." Kada smo krenuli, nisam zamišljao da će to biti moj jedini posao, na kraju tu sam u ovome 24 sata dnevno. Nije mi teško jer je to posao koji volim raditi - priča Dinko, te otkriva planove daljnjeg proširenje poslova: "Prijavili smo se na EU fondove, imamo poprilično ambiciozan projekt izgradnje objekta od nekih 1100 kvadrata uz samu Dravu koja je udaljen tek stotinjak metara od destilerij­e. Objekt bi sadržavao destilerij­u, kušaonicu, gift shop te neku malu prostoriju za privatne zabave. Međutim, nismo uspjeli dobiti novac, ali ne odustajemo, pa ćemo se ove godine ponovo prijaviti. Moram napomenuti da nam kronično nedostaje prostora za odležavanj­e rakije, jer nam je tendencija da sve rakije moraju odležati najmanje tri godine, posebice one u barrique bačvama. Počeli smo graditi jedno malo skladište od 280 kvadrata, tako da smo i tu potrošili dosta vremena i novca, pa nam je ova godina bila baš junačka. Unatoč svemu, u 2023. smo rasli za 20-30 posto. U planu nam je obići buduće potencijal­ne kupce, vjerujem u uspješno obavljanje posla, jer se naših proizvoda ne moramo stidjeti, što potvrđuju brojne medalje i šampionske titule." ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia