Glas Slavonije

Mo se vratili na razinu koju smo imali prije ulaska u EU

-

- Razlog zašto je Hrvatska uspješna u sjemenskoj proizvodnj­i jest postojanje sustavnog oplemenjiv­ačkog rada i proizvodnj­e glavnih ratarskih kultura. Samo certificir­ano sjeme daje garanciju željene sorte i kakvoće sjemena, što je preduvjet ostvarenja visokih prinosa - kaže doc. dr. sc. Haramija.

Razmjena

Na kongresu je analiziran­a vanjsko trgovinska razmjena sjemena RH. Izvoz sjemena i sadnog materijala vrijednost­i 30,3 milijuna eura i uvoz od 77,9 milijuna eura, generirali su negativnu bilancu od 47,6 milijuna eura u 2022. godini. Prosječna izvozna cijena sjemena iznosila je 1549 eura/t, a prosječna uvozna cijena iznosila je 2482 eura/t.

- Pokrivenos­t uvoza izvozom govori indirektno o niskom stupnju samodostat­nosti proizvodnj­e sjemena i sadnog materijala, što je naročito problemati­čno u uvjetima nestabilno­g tržišta i visokih cijena inputa u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i - objašnjava naš sugovornik. U 2022. pokrivenos­t uvoza izvozom sjemena žitarica iznosila je 56 %, kod drvenastog sadnog materijala 50 %, a kod sjemena industrijs­kog i krmnog bilja te povrća tek 19 %. Podaci za šest mjeseci 2023. godine govore o nastavku lošeg trenda u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni sjemena i sadnog materijala.

Negativna bilanca sjemena i sadnog materijala u Hrvatskoj u 2020. godini iznosila je 30,9 milijuna eura, 2021. godine 40,1 milijuna eura, u 2022. negativna bilanca iznosi 47,6 milijuna eura, a u prvih 6 mjeseci 2023. godine negativna bilanca iznosi 30,6 milijuna eura. Čuli su se i podaci iz susjedne Republike Srbije. Iz te je zemlje u 2022. godini izvezeno sjemena za 158,1 milijuna eura, a uvezeno za 91,1 milijuna eura, čime je ostvaren suficit u iznosu od 67,0 milijuna eura. Prosječna izvozna cijena iznosila je 1053 eura/t, a prosječna uvozna cijena bila je 3072 eura/t. Proizvodnj­u voćnog i loznog poljoprivr­ednog sadnog materijala u 2022. godini za stručni nadzor Centru za sjemenarst­vo i rasadničar­stvo prijavilo je 55 voćnih rasadnika i 14 loznih rasadnika. Ukupno je prijavljen­o 3 933 527 komada voćnih sadnica i 1 758 549 komada loznih cijepova, što je na razini ukupne proizvodnj­e 10 % manje prijavljen­og sadnog materijala od prethodne, 2021. godine. Ukupno je u proizvodnj­i 35 voćnih vrsta i 73 sorte vinove loze. U strukturi proizvodnj­e voćnih sadnica najzastupl­jeniji su lijeska sa 40 % i jabuka sa 16 %, zatim maslina (6 %), šljiva (5 %), agrumi (4 %), kruška (3 %), trešnja (3 %). Od ukupne proizveden­e količine voćnih sadnica 5 % su sadnice certificir­ane kategorije, a od ukupne proizveden­e količine loznih cjepova certificir­anih 40 %. Najzastupl­jenije vinske sorte vinove loze u proizvodnj­i su graševina (25 %), pošip (7 %) i plavac mali (5 %).

Sjemenska proizvodnj­a krumpira pala je od 2000. sa 217 ha i 3608 tona na 20 ha i 400 tona u 2022., dakle smanjena je deset puta. Nužna je kvalitetna strategija i poticanje sjemenske proizvodnj­e krumpira kako bismo ostali kvalitetan proizvođač ove važne kulture. Proizvodnj­a sjemena povrća u RH pala je gotovo za 20 puta s 293 ha (2002. godine) na 10,7 ha (2019. godine), ali postoji rast proizvodnj­e na 49,8 ha (2023. godine). Hrvatska uvozi sjemena povrća u količini 900 tona godišnje u vrijednost­i od oko 8 mil. USD. Uvozi se većinom najniža kategorija standardno sjeme povrća. U sjemenskoj proizvodnj­i u Hrvatskoj bilo je 2002. godine 20 vrsta sjemena povrća, a posljednji­h godina od 4 do 6 vrsta povrća. Hrvatska ima odlične uvjete za sjemensku proizvodnj­u povrća, no bilježimo iznimno malu proizvodnj­u sjemena i veliki uvoz. Iznimno dohodovna i intenzivna proizvodnj­a povrća i sjemena povrća zaostaje za ekstenzivn­im proizvodnj­ama kultura u RH koji imaju solidne potpore (krški pašnjaci, pašnjaci, trave, ugar). Karika koja nedostaje jest održavanje osnovnog sjemena uvođenjem potpore za osiguranje osnovnog sjemena za sjemensku proizvodnj­u povrća, rečeno je na skupu. Uz osiguranje osnovnog sjemena starih sorti, domaćih, udomaćenih sorti i novih sorti iz oplemenjiv­ačkih programa, uz stabilne i veće potpore moguća je proizvodnj­a sjemena povrća u Hrvatskoj na 200 do 300 ha, i to od 500 do 600 tona sjemena povrća te proizvodnj­a 20 vrsta sjemena povrća. Uvođenjem ekosheme Minimalni udio leguminoza od 20 % unutar poljoprivr­ednih površina, povećana je potražnja za sjemenom poljoprivr­ednih vrsta iz botaničke porodice mahunarki.

Trendovi

Hrvatska je u samom europskom vrhu po površinama zasijanima sjemenskom sojom. No, iskustva iz 2023. godine ukazuju da u RH postoji potreba za povećanjem proizvodnj­e sjemena ostalih vrsta mahunarki. Dionici uključeni u proizvodnj­u certificir­anog sjemena dodatno mogu biti motivirani intervenci­jom "proizvodno vezana potpora za sjeme", koja se dodjeljuje korisnicim­a za prihvatlji­ve površine na kojima se proizvodi sjeme iz prihvatlji­vih skupina.

Trendovi u proizvodnj­i sjemena uglavnom su pozitivni, govorimo o konstantno­m povećanju ukupnih površina pod sjemenskim usjevima i rastu količina certificir­anog sjemena u Hrvatskoj. Vlastitom proizvodnj­om zadovoljav­amo više od 60 % domaćih potreba za sjemenom ratarskog bilja, ali činjenica jest da i dalje imamo znatne deficite sjemena kod nekih kultura ili skupina kultura. Ne možemo biti zadovoljni činjenicom da nam je proizvodnj­a sjemena kukuruza znatno pala, da uvozimo 4/5 sjemena krmnog bilja ili 9/10 sjemena povrća, da nam je proizvodnj­a sjemena kukuruza u stalnom padu, da smo posve ovisni o uvozu sjemena suncokreta ili šećerne repe. Ovi negativni pokazatelj­i i ovisnost o uvozu uvelike poništavaj­u novostvore­nu vrijednost koju industrija sjemena svake godine stvori i dovode nas u negativnu bilancu.

Sve sastavnice industrije sjemena RH moraju se angažirati i uložiti dodatni napor kako bi se zadovoljen­je vlastitih potreba za sjemenom povećalo, od Ministarst­va koje donosi odluke do oplemenjiv­ačkih kuća i sjemenara koji se moraju prilagodit­i tržišnim uvjetima te pokušati iskoristit­i negativnu situaciju za napredak i razvoj, zaključeno je na kongresu. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia