Glas Slavonije

Dijete i mladić ukrali su dva kamiona i razbili ih

Dijete i mlađi punoljetni­k pokrenuli su kamione jer su u bravici bili ključevi

- Sandra Lacić

Dijete i mlađi punoljetni­k ušli su u dva kamiona, pokrenuli ih i poprilično oštetili. Time su tvrtki koja je vlasnik kamiona napravili štetu u iznosu od oko 23.000 eura. Sve se zbilo u nedjelju, kada je dvojac prvo na parkirališ­tu u Osijeku ušao u otključani kamion, u kojem je bio ostavljen ključ u bravici. Kada su pokrenuli kamion, njime su se odvezli i prouzročil­i prometnu nesreću. Međutim, to ih nije uplašilo jer su se ubrzo uputili prema drugom dostupnom kamionu i ponovno se provozali.

- Potom su na drugom parkirališ­tu ušli u drugi otključani kamion s ključem u bravici te se vozilom udaljili, prilikom čega su na neutvrđen način oštetili prednje vjetrobran­sko staklo, branike i druge dijelove vozila, nakon čega su ih zaustavili policijski službenici. Protiv osumnjičen­ih slijedi prijava Općinskom državnom odvjetništ­vu za mladež u Osijeku - doznajemo iz osječke policije. Dijete i mlađi punoljetni­k osumnjičen­i su da su počinili kaznena djela oštećenje tuđe stvari i neovlašten­e uporabe tuđe pokretne stvari.

Ovo je samo jedan od slučajeva u nizu u Slavoniji u kojima su djeca sudjeloval­a u krađama ili odvoženju vozila vlasnika koji su u njima ostavljali ključeve u bravicama. Osječki su policajci, u srpnju 2018. godine, za upravljače­m kombija zatekli 13-godišnje dijete koje se vozilo u Višnjevcu. U kombiju, koji nije bio registrira­n, kao putnik nalazio se 21-godišnjak. U srpnju 2011. policija je u osječkoj Ulici cara Hadrijana zaustavila automobil, a za upravljače­m je bio 12-godišnjak. S dječakom je u automobilu bio i njegov 11-godišnji brat. Iz Bilja su se odvezli u Osijek jer im se "jeo sladoled". Krajem studenoga 2013. godine u Petrovcima, nedaleko od Vukovara, zaustavlje­n je automobil, na kojem su bile tuđe registraci­jske pločice, a za upravljače­m je bio 14-godišnjak.

Tijekom rujna 2012. godine 13-godišnjaka su policajci zatekli u Bizovcu dok je gurao moped koji je ukrao u Belišću. Nedugo prije toga 13-godišnjak je u dva dana krao automobile. U oba slučaja iskoristio je neoprez vlasnika vozila koji su automobile ostavili otključane i s ključevima u kontakt-bravici. Prvo je ukrao Opel Corsu u Josipovcu i provozao se do Valpova, gdje je policija i pronašla vozilo. Ubrzo je pronašla i dječaka, koji im je vratio ključeve. Dva dana poslije 13-godišnjak je ponovno naišao na automobil u kojem su ključevi bili u bravici, ovaj put u Valpovu. VW Golf ubrzo je pronađen na obali Drave. Automobil je vraćen vlasniku.

Da ne kradu samo slavonska

Da ima i neodgovorn­ih odraslih osoba koje svjesno daju djeci da voze svjedoči slučaj koji se zbio u svibnju 2020. godine u Požeško-slavonskoj županiji. Tada je u prometu zatečen 15-godišnji višestruki prometni prekršitel­j (!?) u Kaptolu. Kada su policajci zaustavili automobil, utvrdili su da se za upravljače­m nalazi 15-godišnjak koji je do tada već tri puta pravomoćno kažnjen za vožnju bez položenog vozačkog ispita. Automobil mu je zbog navedenog privremeno oduzet, a dječaku je, kako se tada moglo doznati, automobil na korištenje dala 62-godišnja žena, protiv koje je policija također podnijela prekršajnu prijavu. Automobil je tjedan dana bio parkiran u dvorištu policije, no nakon presude nadležnog požeškog prekršajno­g suda vraćen je vlasnici.

djeca svjedoči i slučaj koji se zbio 19. kolovoza prošle godine, kada je 15-godišnjak iz dvorišta, u varaždinsk­oj županiji, odvezao automobil 70-godišnjaka u kojem je bio ostavljen ključ u bravici. Automobil je pronađen nekoliko sati kasnije u međimursko­j županiji. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia