Glas Slavonije

Neznanac mu ukrao stotine eura

-

Još jedna računalna prijevara prijavljen­a je u Policijsko­j postaji Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje. U ovom slučaju, nakon što je 36-godišnjak 28. prosinca 2023. godine preko društvene mreže oglasio prodaju električno­g romobila, javila mu se muška osoba zainteresi­rana za kupnju. Neznanac mu je potom dostavio poveznicu, koju je ispunio, unio svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice zajedno s CVV kontrolnim brojem. Nakon toga je, prema uputama nepoznate osobe, potvrdio uplatu kako bi navodno primio uplaćena sredstva. Oštećeni muškarac potom je potvrdio obavijest bankovne aplikacije i ubrzo ga oblio hladan znoj. Shvatio je da nema nikakve uplate na njegov račun, nego mu je s računa skinut iznos od nekoliko stotina eura. Nije mu ništa drugo preostalo nego da prijevaru prijavi policiji. Kako doznajemo iz PU brodsko-posavske, policajci tragaju za prevaranto­m i ujedno upozoravaj­u građane da budu oprezni, te ako prodaju nešto preko interneta, nikada ne otkrivaju broj svoje kreditne kartice, a posebno ne CVV/CVC broj.

- Pazite komu dajete i gdje unosite podatke svoje kartice koji su potrebni samo u slučaju kada vi plaćate preko interneta. Jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti sredstva može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: Iban/broj računa te naziv primatelja. Ako ste ipak bili žrtva ovakvog pokušaja prijevare te poslali preslike svojih kartica ili upisali podatke kartice na lažnoj stranici, obavezno o tome obavijesti­te nadležnu banku koja vam je izdala karticu kako bi bilo onemogućen­o njezino daljnje korištenje od prevaranta. U svakom slučaju, budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijesti­te policiju - upozorila je Kata Nujić, glasnogovo­rnica PU brodsko-posavske.

Unatoč upozorenji­ma svih policijski­h uprava u Slavoniji internet-prijevare bilježe se svakoga dana. Najviše je žrtava starije životne dobi, no na internet-prijevare pada i mlađa generacija, koja bi trebala biti informatič­ki malo pismenija. S.lacić ■

 ?? ?? iferisuppl. virmis intris eristiemus
iferisuppl. virmis intris eristiemus
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia