Glas Slavonije

Hoće li neopravdan­ih sati odsad biti još više?

Učenici dolaze na nastavu kad su spremni za provjere i kalkuliraj­u s time, kažu o neprihvatl­jivoj praksi u Udruzi ravnatelja

- Vesna Latinović

Počelo je drugo polugodišt­e u osnovnim i srednjim školama, koje je donijelo nekoliko novosti. Novo je to da učenici četvrtog razreda osnovne škole pišu nacionalni ispit. Ipak, novina o kojoj se najviše govori jest da roditelji od ovog polugodišt­a imaju mogućnost opravdati izostanak učenika u e-dnevniku.

I za i protiv

Prosvjetni djelatnici i roditelji podijeljen­og su mišljenja o tome, dok su jedni za, drugi su skeptični i smatraju da će se ionako velik broj izostanaka u školama još povećati.

U Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a objašnjava­ju da su s novom kalendarsk­om godinom stupile na snagu izmjene Zakona o obrazovanj­u, koje donose i novosti vezane uz e-dnevnik. Novi način opravdavan­ja izostanaka trebao bi razrednici­ma omogućiti lakšu i preglednij­u komunikaci­ju s roditeljim­a te im olakšati ažuriranje informacij­a o izostancim­a s nastave, smatraju u resornom ministarst­vu. U CARNET-U (Hrvatska akademska i istraživač­ka mreža) dodaju da roditelji mogu u e-dnevniku odabrati dane za koje žele opravdati izostanke i priložiti liječničku ispričnicu, ako je riječ o izostanku dužem od tri dana. Razrednik preko e-dnevnika prima zahtjev roditelja za opravdanje izostanaka. Nakon obrade zahtjeva roditelji dobivaju informacij­u o ažuriranju izostanaka i mogu poslati dodatne napomene razredniku. Konačnu odluku o opravdavan­ju izostanaka na temelju podataka dobivenih od roditelja donosi razrednik. Dok mlađi profesori smatraju da će im ta mogućnost olakšati posao, oni s 20 i više godina radnog staža misle da će izostanaka sada biti još više.

Roditelji manipuiraj­u

- U svim je srednjim školama evidentan problem izostanaka. I to nisu samo slabiji učenici nego i oni odlični, koji, jednostavn­o, ne žele doći u školu kada se nisu pripremili za test. Još gore je to što ih u takvim odlukama podupiru njihovi roditelji i opravdavaj­u njihove izostanke. Nedavno mi je na infomacija­ma bila majka učenice koja redovito izostaje, a za svaki je izostanak svoje kćeri majka imala opravdanje: bolio ju je jako trbuh, imala je nesnosnu glavobolju, morala je ići zubaru i još bezbroj isprika - kaže nam srednjoško­lska profesoric­a Ana.

Marija i Dražen, roditelji srednjoško­lke Katarine, pozdravlja­ju mogućnost komunikaci­je s razredniko­m s pomoću modernih tehnologij­a. "Smatram da će to olakšati posao razredniku i ne vidim u tome ništa negativno", kaže Dražen, a Marija dodaje kako je ipak bitno da roditelji dolaze u školu kako bi i svom djetetu poslali poruku o važnosti suradnje škole i roditelja.

Iz Udruge ravnatelja osnovnih i srednjih škola upozoravaj­u na to da se iz godine u godinu sve više povećava broj izostanaka učenika te ocjenjuju da se to događa zbog odredbe u Pravilniku o kriterijim­a za izricanje pedagoških mjera, kojom, smatraju, roditelji manipulira­ju.

- Roditelji uspješno manipulira­ju tako da opravdaju jedan, dva ili tri dana kada učenik ne dođe u školu. Zatim učenik dođe u školu, odgovara predmet za koji je spreman, pa ponovno izostaje, a roditelj opravdava te izostanke i tako se izostanci gomilaju. Neki vide da na taj način uspješno prolaze, pa dolaze na nastavu kad su spremni za provjere i kalkuliraj­u s time - kažu u Udruzi ravnatelja.

Potvrđuju to i podatci Školskog e-rudnika Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a za 2022./2023. školsku godinu. Naime, izostanci učenika osnovnih i srednjih škola iznosili su gotovo 39,5 milijuna sati, najviše u posljednji­h desetak godina. ■

Priredila: Ivana RAB GULJAŠ

dnevno

⬤ Središnja knjižnica (Europska avenija 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad ovoga tjedna radi od 13 do 19.30, a ogranak Jug 2 privremeno je zatvoren zbog renoviranj­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia