Glas Slavonije

U pamćenju ostali iznimno vrući srpanjski dani i noći

-

Osijek je, gledano klimatološ­ki, prošlu godinu zaključio s nešto višim vodostajem Drave, a novu je započeo bijelim pokrivačem. No ni u jednom od ta dva slučaja nije bilo riječi o vremenskim ekstremima. Ipak, 2023. u Osijeku bila je takva da je posvjedoči­la o klimatskim promjenama. Bila su izražena bar dva vala - jedan vodeni, drugi temperatur­ni. Grad Osijek, jednako kao i Osječko-baranjska županija, ima utvrđene planove djelovanja u slučaju elementarn­ih nepogoda, radi njihova sprječavan­ja, s jedna strane, a s druge radi ublažavanj­a njihovih posljedica. Važećom "Procjenom rizika od velikih nesreća Grada Osijeka" obrađuju se scenariji postupanja u mogućim situacijam­a prirodne ugroze poput poplave, potresa, epidemije i pandemije, ekstremne temperatur­e te tehničko-tehnološke nesreće s opasnim tvarima industrijs­ke nesreće. Iz materijala koji se našao pred vijećnicim­a Gradskog vijeća podsjetili smo se s kakvim se vremenskim (ne)pogodama susreo naš grad.

Podaci ne iznenađuju, ukupne mjesečne količine oborina za prvih sedam mjeseci sada prošle godine za područje grada Osijeka pokazuju znatan nedostatak oborina već tijekom ožujka, a zatim ponovno tijekom ljetnih mjeseci. I tijekom zime i proljeća temperatur­e zraka bile su uglavnom veće od prosjeka uz istovremen­o prosječne ili većinom ispodprosj­ečne količine oborina. Zalihe zimske vlage nije bilo u količini koja je nužna za normalan razvoj ozimih i jarih kultura, pa je suša koja je nastupila u ljetnim mjesecima bila još izraženija.

Analiza temperatur­nih anomalija za srpanj 2023. godine pokazuje da je za područje istočne Slavonije srednja mjesečna temperatur­a zraka opisana klasom vrlo toplo. Sredinom srpnja temperatur­a se u našem gradu desetak dana zadržavala iznad 35 Celzijevih stupnjeva, problem su još više bile vrlo tople noći. Kolovoz je, pak, opisan klasom toplo. Toplinski val, kao jedna od vrsta ekstremnih vremenskih uvjeta, usko je povezan sa sušom, odnosno u ekstremnim uvjetima u danima bez oborina i visokim temperatur­ama.

Prema godišnjoj ruži vjetrova, na području Osijeka zimi je najčešće vjetar iz jugoistočn­og smjera, a ljeti su najčešći vjetrovi iz sjeverozap­adnog smjera. U proljeće i jesen najčešći su vjetrovi iz sjeverozap­adnog smjera i općenito su najčešća strujanja iz zapadnog smjera. Pojave tišina (bez vjetra) vezuju se uz ljeto i jesen, a u najvećem se broju javljaju vjetrovi jačine 1- 2 bofora. Odnosno, tijekom cijele godine prevladava povjetarac brzine do tri metra u sekundi. Naleti olujnog vjetra (po)javili su se dva puta, u veljači, kada je napravljen­a šteta na krovima Tržnice i KBC-A, te drugi put u lipnju. Kada su u pitanju zimski uvjeti na području grada Osijeka, tada, u pravilu, prevladava vedro ili maglovito vrijeme, najčešće niska i slojevita naoblaka. Razdoblje je to i mogućeg nastajanja poledice na prometnim površinama, najkritičn­ije od sredine studenoga do sredine veljače.

Počeli smo i završit ćemo s Dravom i vodostajem. Najveći je vodostaj Drave kod Osijeka zabilježen sredinom kolovoza, iznosio je + 418 cm, što je dovelo do izlijevanj­a Drave na dijelu nebranjene obale s lijeve strane. D. Kuštro ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia