Glas Slavonije

Na misi u katedrali i Maloj crkvi gotovo 100 tisuća vjernika

HRANIĆ: Iako nemamo službenih podataka, ipak se osjeti određeni pad u dolasku na nedjeljnu euharistij­u

- Suzana ŽUPAN

Na svetim misama u đakovačkoj katedrali sv. Petra i župnoj crkvi Svih svetih, a koju Đakovčani zovu i Mala crkva, lani je bilo gotovo 100.000 vjernika. Podatak je to na koji upućuju brojke o podjeli svete pričesti - u toj prvostolni­ci i župnoj crkvi 2023. podijeljen­o je ukupno 95.800 sv. pričesti. - Svoju privrženos­t Kristu u krilu njegove Crkve živjeli smo sudjelovan­jem na brojnim misnim slavljima, svakodnevn­im, napose nedjeljnim i blagdanski­m, a također i pristupanj­em sv. ispovijedi, za koju su kod nas tolike prigode - riječi su župnika i dekana Ivana Lenića kojima je u homiliji na Staru godinu i izvješću za 2023. popratio te brojke.

Lijepe su to brojke odaziva vjernika svetim misama i podjeli sv. pričesti, to više ako se zna da, npr., na Zapadu brojne crkve sve su praznije, a ponestaje i svećenika, pa neke države (SAD, Nizozemska…) donose i radiklane odluke da se ti prostori prenamijen­e i sl. Ostaju li crkve na tim područjima sve više bez vjernika zbog kulture, tj. mentalitet­a individual­izma, novog vremena u kojem čovjek traži na drugim mjestima smisao i odgovore, kako (mjesna Crkva) odgovara na taj izazov?

Zamoljen uoči Božića da to prokomenti­ra, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić rekao je kako mi u Hrvatskoj zasad nemamo takvih problema, ali dodao je da, kao i mnoge druge stvari dosada, pomalo to kuca na naša vrata. - Dio smo europske zajednice i mnogi problemi, iako s malim zakašnjenj­em, dolaze i u naše krajeve. Moram s određenom zabrinutoš­ću naglasiti da je manjak svećenika i svećenički­h kandidata sve prisutniji i u našim mjesnim crkvama i sjemeništi­ma. Sve teže pokrivamo pastoralne potrebe i pomalo sa zabrinutoš­ću gledamo u budućnost. Osim toga, duh individual­izma sve više zahvaća i naše društvo, a raste i nepovjeren­je u institucij­e, među kojima je i Crkva - rekao je Hranić. i - Iako nemamo službenih podataka, ipak se osjeti i određeni pad broja u dolasku vjernika na nedjeljnu euharistij­u. Pred tim ne možemo ostati ravnodušni. Moramo pritom biti svjesni da smo kao zemlja između dva posljednja popisa stanovništ­va ostali bez više od 10 % ukupnoga stanovništ­va. U našoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupi­ji taj je postotak i veći. A zgrade bez ljudi postaju balast - naveo je nadbiskup Đuro i nastavio: "Nadam se, ipak, da kao narod i vjernici, a jednako tako i kao svećenici, učimo na tuđim pogreškama i propustima,

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia