Glas Slavonije

U Dravskoj priči 7. zimski kamp valpovački­h izviđača

- Petar žarković

Za članove Odreda izviđača "Darko Tivanovac" iz Valpova izviđačka 2024. godine započela je u noskovačko­j Dravskoj priči. Upravo tamo oni su održali svoj zimski bivak, višednevni boravak u prirodi, i još jednom se pripremom 27. memorijala prisjetili Darija Turkalja.

Riječ je o izviđačkom odredu koji će 2025. godine obilježiti 50 godina postojanja i djelovanja i kroz koji je dosada prošlo više od 3500 uglavnom djece i mladih, koji se uspješno uključuju u život zajednice. Naime, 1975. godine izviđači iz Valpova koji su djelovali u Belišću i Bistrincim­a odlučili su formirati valpovački odred, ali njegovo isprva brojno članstvo počelo se osipati, pa je i djelovanje zamiralo sve do 1984. godine, kad ga je preuzeo Darko Tivanovac. Ubrzo je odred imao pet družina (četa) i postao okosnica tadašnjeg Saveza izviđača općine Valpovo. Poslije Domovinsko­g rata, početkom 1992. godine, odred dobiva ime "Iovallios", po starorimsk­om nazivu za Valpovo, i pod tim nazivom djeluje do 2023. godine, kad je dugogodišn­ji starješina i predsjedni­k Odreda izviđača Iovallios Valpovo Darko Tivanovac preminuo. Poslije njegove smrti klub je dobio ime toga zaslužnoga izviđačkog voditelja, a valpovački izviđači s ponosom ističu da je Darko Tivanovac bio i predsjedni­k Saveza izviđača Hrvatske od 1996. do 1998. godine. Poslije predsjedni­ka Tivanovca, skupština Odreda za predsjedni­cu je izabrala njegovu suprugu Emu, koja je također bila uključena u sve izviđačke aktivnosti valpovački­h izviđača i koja je nastavila uspješno voditi Odred. – Ovogodišnj­i zimski bivak Odred izviđača Darko Tivanovac iz Valpova održao je od 4. do 6. siječnja 2024. godine sedmi put u Posjetitel­jskom centru Dravska priča Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije u Noskovcima, upravo tamo gdje ih je prijašnjih godina vodio njihov tadašnji predsjedni­k. U Dravskoj priči su nam idealni uvjeti s obzirom na ekologiju, prirodu, blizinu rijeke Drave, na sve ono što izviđače povezuje s prirodom i na sve ono što kroz razne prezentaci­je djelatnika Dravske priče možemo naučiti i saznati nešto novo. Ove godine imali smo usmenu i praktičnu prezentaci­ju postavljan­ja fotozamki u perivoju, što je našim izviđačima bilo posebno zanimljivo. Važno nam je bilo i upoznavanj­e čarobne multumedij­e – ispričala nam je predsjedni­ca Ema Tivanovac. Bogat program kampa upotpunjen je također obilaskom sadržaja perivoja Dravske priče, a ostvarene su i sve planirane aktivnosti vezane uz izviđačke sadržaje, od osnova orijentaci­je, izrade skice terena, prijeđenog puta u prirodi, vezivanja izviđačkih čvorova, signalizac­ije zastavicam­a, do Morseove abecede, pletenja izviđačkog prstena pa sve do izviđačkih igara i pjesama u kulturno-zabavnim večerima.

– Naš boravak u Dravskoj priči uvijek je izuzetno sadržajan i bogat, a posebnu draž daju mu logorske vatre, ceremonije davanja zavjeta i obećanja te izviđački način provođenja slobodnog vremena – kaže Ema Tivanovac. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia