Glas Slavonije

Općine pomažu mještanima u rješavanju stambenog pitanja Općine Vrbanja i Cerna isplaćuju po 4000 eura poticaja, Babina Greda 3500 eura

- Marija Lešić OMEROVIĆ

Raznim demografsk­im mjerama županije, gradovi i općine nastoje pomoći svojim stanovnici­ma, potaknuti pozitivne demografsk­e trendove i ciljano djelovati na kvalitetu života ljudi, podizanje standarda, kvalitetu roditeljst­va, obiteljsko­g života i stanovanja te ostalih područja društvenog života. Jedna od njih je i sufinancir­anje kupnje (gradnje) kuće ili stana za mlade obitelji, odnosno pomoć pri rješavanju stambenog pitanja.

Vukovarsko-srijemska županija dosada je za oko 70 mladih obitelji sufinancir­ala kupnju prve nekretnine, a u proračunu za 2024. godinu osigurala je 250.000 eura. Grad Županja lani je krenuo s provedbom Programa pomoći pri rješavanju stambenog pitanja kojim je građanima omogućena kupnja nekretnine po vrlo povoljnim cijenama, uz popust do čak 95 posto.

Na dodjelu poticaja za stambeno zbrinjavan­je prva se u županjskoj Posavini 2019. odlučila Općina Vrbanja, i ta se mjera, kaže načelnik Velimir Redl, pokazala jako dobrom i povratne reakcije zadovoljni­h korisnika vrlo su pozitivne. Dva puta godišnje raspisuju natječaj i u pripremi je prvi za 2024. godinu, a za tu su namjenu u općinskom proračunu osigurana sredstva. Poticaj za stambeno zbrinjavan­je dodjeljuje se obiteljima i fizičkim osobama bez bračnog statusa koje su kupile ili grade nekretninu za stanovanje na području općine i koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja. Poticaj obiteljima, koje na taj način rješavaju vlastito stambeno pitanje, iznosi 4000 eura, a osobama bez bračnog statusa 2000 eura.

Cvelferiju je u posljednji­h desetak godina napustio velik broj stanovnika koji su otišli trbuhom za kruhom, a pojedini su se ipak odlučili vratiti ili razmišljaj­u o povratku. Načelnik Redl napominje da se pozitivni pomaci, ako se za sada mogu tako nazvati, ipak osjete. Ovih su se dana u Općinu javile četiri obitelji i raspitival­e za mjere potpore gospodarst­vu i otvaranju novih poslovnih subjekata. Žele se vratiti u selo i započeti novi posao, što svakako veseli i raduje i daje razloga za optimizam.

S dodjelom poticaja za stambeno zbrinjavan­je, potvrdio nam je načelnik Josip Štorek, nastavljaj­u i u Općina Cerni, a odluka o raspisivan­ju natječaja bit će na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća. Obitelji i samohrani roditelji za kupnju prve nekretnine dobivaju poticaj od 4000 eura. Isti je iznos predviđen i za gradnju stambenog objekta. Poticaji samcima za kupnju i za gradnju prve nekretnine lani su iznosili 2700 eura. “U 2023. godini Općina Cerna je iz svoga proračuna za poticanje stambenog zbrinjavan­ja isplatila 41.500 eura za 12 sklopljeni­h ugovora”, ističe Štorek, dodavši da i u ovoj godini očekuje veliki interes korisnika. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia