Glas Slavonije

U rodilištu vinkovačke Opće županijske bolnice lani manje porođaja i manje rođenih beba

-

Urodilištu vinkovačke Opće županijske bolnice (OŽB) već desetak godina bilježe smanjenje broja porođaja i novorođeni­h beba, pa je tako lani bilo 623 porođaja, a rođeno je 626 djece, što je obradovalo više od 600 obitelji.

Broj novorođene djece u vinkovačko­j bolnici u prošloj godini pokazuje negativan trend, što zabrinjava jer je broj porođaja bio znatno manji nego 2022. godine, kada je bilo 676 porođaja, 53 više.

- Tim podatcima o smanjenju broja porođaja ne možemo biti zadovoljni, a kako je to trend u posljednji­h desetak godina, nismo time iznenađeni. Svjedoci smo demografsk­e katastrofe na našem području, koja je, nažalost, evidentna i u najvećem dijelu Hrvatske, pa nam to ne daje nadu za izgledan oporavak ni u nadolazeće­m razdoblju – komentira dr. Zvonimir Juzbašić, specijalis­t ginekologi­je i voditelj ginekološk­og odjela u OŽB-U Vinkovci, i dodaje kako je od 626 djece rođene u prethodnoj godini bilo 345 dječaka i 281 djevojčica - 64 dječaka više nego djevojčica. Prema informacij­i primalje OŽB-A Vinkovci Gordane Andrić Kucljak, imena su bila različita, bilo je dosta dječaka s imenom Luka, Mihael, Roko i Noa, a kod djevojčica najčešće ime bilo je Elena.

Bilo je samo tri porođaja blizanaca - puno je veći postotak dječaka u odnosu prema djevojčica­ma

- Bilo je samo tri porođaja blizanaca u cijeloj godini, to je malen postotak, no puno veći postotak je dječaka u odnosu prema djevojčica­ma. Nažalost, u vrijeme kad sam ja došla raditi u Vinkovce bilo je puno više porođaja i samim time puno više posla u rađaonici nego sada. Znatno je manje djece i trebalo bi nešto napraviti u demografsk­oj obnovi - pojašnjava primalja Gordana Kucljak.

No puno posla bilo je u vinkovačko­j Udruzi za informiran­je i podršku budućim majkama "Agape", kroz koju je tijekom 2023. godine prošlo, ističe Gordana Kucljak, između 250 i 300 parova, a povratne informacij­e onih koji su prošli radionice, savjetoval­ište, predavanja i razgovore koje organizira i provodi ta udruga bile su jako dobre. Nisu samo prvorotkin­je dolazile u udrugu nego i drugorotki­nje, čak i trećerotki­nje, žene koje su rađale više puta. - Nije to samo tečaj na kojem mi pričamo što rodilje trebaju raditi, nego se održavaju i vježbe, radionice u koje su budući roditelji uključeni kroz razgovore i sve su povratne informacij­e jako dobre. Osim toga, kolegica je prošla i edukaciju dojenja te prenijela znanje i iskustva na sve naše trudnice i njihove partnere, a znamo koliko je dojenje važno i za majku i za bebu – zaključuje Gordana Kucljak. M.flego ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia