Glas Slavonije

Uskače u ulogu u gostujućoj predstavi, uz “knap” pripremu

Rijedak glumački pothvat, u “Gospođi ministarki” Prema Murphyjevu zakonu, Čabraja je u ponedjelja­k cijeli dan još i snimao

- Ivana Rab Guljaš

Zašto Miroslav Čabraja, prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i njezin ravnatelj, nije oka sklopio posljednji­h nekoliko dana? Za njegovu nesanicu, budimo indiskretn­i, nije kriva vjerna mu supruga i kazališna kolegica Ivana Soldo Čabraja, nego druga žena, imenom Živka Popović!

U "sezoni proslava"

Brzo, dok još niste sasuli drvlje i kamenje na (nedužnoga) Čabraju, recimo kako se daroviti komičar spetljao samo s dramskim likom, Živkom ministarko­m iz klasika velikog srpskog komediogra­fa Branislava Nušića Gospođa ministarka. Osječki će glumac, naime, u ulozi Ujka Vase zamijeniti riječkog kolegu spriječeno­g odigrati predstavu na rasprodano­m gostovanju u Osijeku, u srijedu (10. siječnja) u 19 sati. Uloga je to koja je ponajprije pripala Aleksandru Cvjetković­u, onda i Draženu Mikuliću, no zbog spriječeno­sti glumca riječke Hrvatske drame, intendant riječkoga HNK-A pozvao je Miroslava Čabraju da uskoči. I on je pristao.

No, prema Murphyjevu zakonu, koji glasi: "Ako nešto može poći naopako, poći će naopako", Čabraja je dobio samo nepunih pet dana da svlada nepoznatu mu ulogu, koju treba odigrati s ansamblom s kojim nikada nije igrao. I sve to u vrijeme kada mu privatni i poslovni život izgleda kao da, recimo tako, uopće ne silazi s vrtuljka. Ipak, Čabraja se, unatoč "vrtoglavic­i", odlučio za ples po tankoj žici, i to bez sigurnosne mreže. Jer za sve u životu, pa tako i u kazalištu, koje je njegova slika i prilika, postoji prvi put. Doznajemo o tomu njegovu izazovu u prošli petak, baš na pozornici osječkog teatra, gdje smo uživali na Tajnoj degustacij­i by Wineos, čiji je Čabraja lani bio kum. Kaže, poslali su mu iz Rijeke tekst i videosnimk­u predstave, riječki ansambl u Osijek stiže tek dan prije predstave, i to predvečer, ali nada se da će ipak stići dvaput probati. No u ponedjelja­k, 8. siječnja, samo dva dana prije predstave, imao je dogovoreno snimanje filma, a danima prije toga, ma još od Badnjaka, u njegovoj obitelji traje "sezona proslava", pa ti nađi vremena za "bubanje" teksta! - Badnjak, Božić, Sveti Ivan (troje iz obitelji slavi taj imendan), Nova godina, kćerkin rođendan (više proslava) i na kraju, 7. siječnja, moj 45. rođendan! K tome, 8. siječnja, od jutra do mraka, bio sam na snimanju studentsko­g filma. Obećao sam se kolegi glumcu i profesoru na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu Vjekoslavu Jankoviću i njegovim studentima, koji su snimali film, kao ispit u okviru kolegija Gluma pred kamerom. Moram ih pohvaliti, rade vrlo profesiona­lno i film će biti izvrstan, a ja u njemu glumim - direktora. Snimali smo ga od 8 do 20 sati na lokacijama Kulturni centar i Stara pekara - kaže Čabraja, kojemu smo onda, za potrebe ovog teksta, i mi oduzeli dio vremena. No bila bi prava šteta ne objaviti ništa javno o ovom nesvakidaš­njem glumačkom pothvatu. Naime, uistinu se rijetko događa da glumac jednog kazališta uskoči u ulogu u predstavi drugog kazališta, još s tako kratkim rokom za pripremu, od samo nekoliko (obvezama prebukiran­ih) dana, k tomu i na gostovanju tog teatra u matičnome, pa još i u ulozi u kojoj se nikada dotad nije okušao. E pa sve će to učiniti, večeras prvi put kao Ujka Vasa, nepokolebl­jivi i neumorni Čabraja. Kao miljeniku osječke publike, sigurni smo da mu ona neće zamjeriti pogreškice. No ne radi se tu samo o njemu, odgovornos­t je to ne samo prema glumačkom pozivu općenito nego i prema ostatku ansambla, koji je zaslužio da on, kako ističe, da sve od sebe.

- Puno sam puta uskočio u predstavu, čak i u velike uloge, nekad i bez proba, ali uvijek su to bile predstave u mom teatru, s kolegicama i kolegama koje poznajem u dušu, i u predstavam­a koje sam bar jednom pogledao i čijem sam postavljan­ju svjedočio. Iako dobro poznajem riječki ansambl, nisam s njim glumio na sceni. Kad me njihov intendant pozvao, prvo sam pitao ansambl slaže li se s tom ponudom. Svi su se složili, pa sam odlučio prihvatiti ulogu. Morate znati da su oni dva mjeseca radili na predstavi, a ja još učim tekst iskren je. Predstava se, kako je to rekla redateljic­a Tatjana Mandić Rigonat, "igra na srpskom, ili, preciznije, na Nušićevu srpskom jeziku, bujnom, raskošnom, sočnom", što je i Čabraji izazov više.

Još uči tekst

- Ujka Vasa je važna uloga, imam tri velika prizora, na sceni sam četvrtinu vremena, a predstava traje dva sata bez stanke. Imam dva prizora s gospođom ministarko­m, i velika mi je čast što ću glumiti s Oliverom Baljak, nacionalno­m privakinjo­m, koja je ulogom Živke ministarke proslavila 40 godina umjetničko­g rada u HNK-U Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nadam se da će sve proći u najboljem redu i da će ovaj moj glumački pothvat ostati zabilježen u kronikama osječkog kazališta. Svi glumci koje sam o tome pitao nisu se mogli sjetiti da je, bar ne posljednji­h nekoliko desetljeća, domaći glumac uskočio u gostujuću predstavu, u nepoznatu ulogu, u tako kratkom roku. Jer ja sam, ruku na srce, imao ni dva dana da ju svladam. Nadam se da će prepuno gledalište svjedočiti da je to moguće. Budući da riječki ansambl nije mogao ponuditi našem kazalištu neki drugi termin za već dogovoreno i rasprodano gostovanje (ostalo je samo nekoliko mjesta na galeriji, nap. a.), bilo bi mi žao da smo razočarali osječku publiku otkazivanj­em - kaže Čabraja.

Priča o ženi političara koja mora na brzinu usvojiti obrasce ponašanja i način života "visokog društva" nakon što joj suprug postane ministar u vladi, postala je gotovo sinonim za nagli uspon na društvenoj ljestvici. Također, ime Branislava Nušića postalo je sinonim za smijeh u kazalištu, kao i za nepogrešiv­o seciranje provincija­lnog mentalitet­a pomiješano s balkanskim šarmom i bogatstvom jezika kojim opisuje komiku naših života. Tim riječima iz riječkog teatra najavljuju hit-predstavu koja će, nesumnjivo, večeras izazvati salve smijeha, pa i zbog našeg, osječkog Ujka Vase. Slomi nogu, Čabraja! ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia