Glas Slavonije

Istina u Njemačkoj Može li se Hrvatska vratiti u krug borbe za medalju?

Hrvatska je u padu, posljednju medalju uzela je na EP-U 2020. izgubivši u finalu od Španjolske, s kojom otvaramo i ovaj Euro

- Krešimir Lacković

Prije točno 30 godina odigrano je prvo Europsko prvenstvo. Portugal je bio domaćin, a tada su se velika rukometna natjecanja igrala u kasnom proljetnom terminu. Poslije je sve prebačeno u siječanj, koji je, što se sporta tiče, postao asocijacij­a za rukomet.

Bio je to, naravno, i prvi nastup hrvatske rukometne reprezenta­cije na velikom natjecanju. I odmah prva medalja. Generacija koju je s klupe vodio Zdravko Zovko, a kapetansku vrpcu ponio je Goran Perkovac osvojila je broncu. Danas će Perkovac kao izbornik reprezenta­cije povesti Hrvatsku na svoje 16. okupljanje najboljih reprezenta­cija Europe. Nismo dosada propustili nijedno europsko prvenstvo. Naslov prvog europskog prvaka odnijela je Švedska. Poslije će još četiri puta osvajati europske krune te postati najuspješn­ija momčad na smotrama Starog kontinenta. Šveđani na predstojeć­e, 16. europsko prvenstvo koje danas započinje u Njemačkoj stižu i kao branitelji naslova prvaka osvojenog prije dvije godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Povratak u Mannheim i Koeln

Trebalo je Šveđanima 20 godina između dva naslova europskih prvaka. Pokazuje to da u sportu nema ništa preko noći niti da ako jednom dođeš do vrha, da ćeš tamo imati zajamčeno mjesto. Bila je i Hrvatska na vrhu. Nikada, istina, na europskim prvenstvim­a na kojima smo u tih 30 godina osvojili po tri srebra i broncu. Posljednju medalju Hrvatska je uzela prije četiri godine. U finalu u Stockholmu tada smo poraženi od Španjolske, s kojom će naši rukometaši 12. siječnja otvoriti nastup na ovogodišnj­oj europskoj rukometnoj smotri. Pali smo, i to je činjenica. Istina, od posljednje medalje prošle su samo četiri godine, ali, primjerice, u posljednji­h osam godina osvojili smo samo dvije medalje.

Nezamisliv­o tamo negdje od 2003. godine i osvojenog naslova svjetskih prvaka u Portugalu pa u sljedećih desetak godina. Hrvatska u polufinalu to je zapravo bila gotovo sigurna oklada, jer na velikim natjecanji­ma od 2003. do 2014. godine samo jednom nismo ušli među četiri. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kada smo u deset odigranih utakmica doživjeli samo jedan poraz i završili na petom mjestu. Tada su naši rukometaši igrali u Stuttgartu, Mannheimu i Koelnu. U Mannheimu će odigrati prvi krug zajedno. Uz spomenutu Španjolsku, s kojom se sastajemo 12. siječnja, u skupini ćemo još igrati s Austrijom 14. siječnja te s Ru

⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤

1994. Portugal - Švedska

1996. Španjolska - Rusija

1998. Italija - Švedska

2000. Hrvatska - Švedska

2002. Švedska - Švedska

2004. Slovenija - Njemačka

2006. Švicarska - Francuska

2008. Norveška - Danska

2010. Austrija - Francuska

2012. Srbija - Danska

2014. Danska - Francuska

2016. Poljska - Njemačka

2018. Hrvatska - Španjolska

2020. Austrija/norveška/

Švedska - Španjolska

2022. Mađarska/slovačka - Švedska 2024. Njemačka ?

⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤ ⬤

Vratari:

Filip Ivić, Matej Mandić, Kristian Pilipović

Lijeva krila:

Marin Jelinić, Lovro Mihić

Desna krila:

Filip Glavaš, Mario Šoštarić

Srednji vanjski:

Domagoj Duvnjak,

Luka Cindrić, Igor Karačić

Lijevi vanjski:

Tin Lučin, Zvonimir Srna, Marko Mamić

Desni vanjski:

Ivan Martinović, Mateo Maraš, Luka Lovre Klarica

Pivoti:

Veron Načinović, Marin Šipić, Tomislav Kušan

Stručni stožer: izbornik Goran Perkovac, trener Boris Dvoršek, trener vratara Valter Matošević munjskom 16. siječnja. Dvije prvoplasir­ane iz skupine nastavljaj­u natjecanje u drugom krugu. Budemo li među prva dva, u što doista vjerujemo, nastavljam­o u svima dobro poznatoj Lanxsess Areni u Koelnu. Brojni je hrvatski rukometaši pamte i po dobrom i po lošem. Po dobrom svi oni koji su u njoj u svojim klubovima osvajali Lige prvaka. Ono loše doživjeli su, nažalost, u hrvatskom dresu. Jer, osim poraza od Francuske u četvrtfina­lu SP-A 2007., u Koelnu smo prilično šokantno poraženi od Brazila na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, što nam je tada zatreslo vrata ulaska u polufinale.

Zaustaviti silazni trend

Polufinale i borba za medalje želja je hrvatskih navijača. Je li ta želja realnost? Nakon srebra 2020. Hrvatska je na dva posljednja Svjetska prvenstva zauzela 15. i 9. mjesto.

Na prošlom Europskom prvenstvu bili smo osmi. Na Olimpijske igre u Tokiju nismo se ni plasirali. Dosta toga govore i posljednje kvalifikac­ije za predstojeć­e Europsko prvenstvo. U skupini smo zauzeli drugo mjesto, iza Nizozemske, koja do prije nekoliko godina u rukometu nije ni postojala. Zato je nekako realno od nastupa Hrvatska na predstojeć­em EP-U očekivati zaustavlja­nje daljnjeg pada, jer još uvijek nismo baš tako loši. Ako za veznu liniju nogometne reprezenta­cije Hrvatske Modrić-kovačić-brozović kažemo da je najbolja na svijetu, onda za naše srednje vanjske Duvnjak-karačić-cindrić možemo isto ustvrditi također da su najbolji na svijetu. Domagoj Duvnjak, kojeg nazivaju “rukometni Modrić”, nedavno je produžio ugovor s njemačkim Kielom, koji u europskom klupskom rukometu znači otprilike kao Real u nogometu. Niz naših današnjih igrača igra u vrhunskim klubovima. U klubovima Lige prvaka i u najjačim ligama poput Njemačke ili Francuske. Nazire se tu i “svijetla budućnosti” prije svega u vrlo perspektiv­nim vratarima, tako da najcrnji scenarij koji previđaju hrvatskom rukometu vjerujemo neće se nikada dogoditi. Iako nas podcjenjuj­u. Od 24 reprezenta­cije, koliko će i ove godine nastupiti na Europskom prvenstvu, kladionice su nas stavile tek na 11. mjesto favorita za osvajanje EURO-A. I to može biti motiv našim rukometaši­ma. Jer nije to prvi put. Događalo se da se igrači nisu htjeli odazvati pozivu reprezenta­cije jer ih “ne zanima borba za sedmo mjesto”. Jednom smo osvojili doslovce posljednje mjesto na Europskom prvenstvu. Samo godinu dana poslije bili smo svjetski prvaci. I onda je krenulo. Neka i sada krene. “Gusjenica”, Kauboji”, “Pakleni”, kako god ih zvali. Ili sasvim jednostavn­o - Hrvatska. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia