Glas Slavonije

Oscilacije s Gruža zabranjene su u bazenu na Savi Kao druga u skupini Hrvatska izborila plasman u četvrtfina­le te je potvrdila i vizu za SP u Dohi

- Nino Benčina

Jedna glatka pobjeda i dva remija s različitim ishodom nakon raspucavan­ja. To je učinak vaterpolis­ta Hrvatske u uvodnom dijelu po skupinama na 36. Europskom prvenstvu, koje se odigrava u Lijepoj Našoj. Dobra je vijest da Barakude nisu izgubile ni jednu utakmicu nakon osnovne 32 minute, te da su u A skupini I. divizije ostvarile plasman na drugo mjesto, koje znači i direktan proboj u četvrtfina­le. Proboj među osam na EP-U osigurao je i vizu za Svjetsko prvenstvo, koje se već sljedećeg mjeseca igra u Dohi.

Na pola puta

Prije odlaska u Katar treba ipak što bolje odraditi posao u domaćem bazenu. Odrađeno je pola, nakon čega još uvijek nismo sigurni što možemo do kraja očekivati od reprezenta­cije koja brani naslov najbolje na Starom kontinentu. Na dubrovačko­m Gružu izabranici Ivana Tucka pokazali su dosta oscilacija, ali najvažnije da je na kraju sve ispalo kako se i planiralo. Dobro, možda ne baš sto posto, jer domaćin je htio iz Dubrovnika u drugi krug i u nokaut-fazu otići kao pobjednik skupine. Za to je trebalo svladati Crnu Goru ili nakon 11:11 biti bolji u raspucavan­ju petercima, kao što je to bilo na otvaranju protiv Španjolske. Kaznene udarce na kraju je ovaj put ipak bolje izvodio suparnik (završilo 13:15), a ostaje dojam da je ipak sve moglo biti riješeno u osnovnom dijelu. Hrvatska je bila bliža pobjedi i tri boda, na kraju se zadovoljil­a jednim, ali imaju i Crnogorci za čime žaliti, jer imali su faze u utakmici gdje se činilo da bi mogli zaskočiti domaćina i rastužiti pune tribine dubrovačko­g plivališta. Imala je Hrvatska kriznih dijelova, koje pak suparnik nije znao iskoristit­i. Promašeni peterac u završnici kod 10:10 te neshvatlji­vo odrađen posljednji napad na utakmici, kada smo u bazenu imali čak dva igrača viška, a nismo uputili šut prema golu, jasno pokazuju da nismo bili pravi. Takve neiskorišt­ene prigode u nokaut-fazi se skupo plaćaju.

Selidba u Zagreb

- Prvi je cilj ostvaren. Mislim na četvrtfina­le i plasman na SP, ali stoji da smo mogli i više, bolje i osvojiti prvo mjesto. Imali smo sve u svojim rukama, tako da imamo za čim žaliti. Moramo biti i iskreni, te priznati da smo "odabrali" teži put. Suparnik će nam sada izgleda biti Grčka, a moglo je to biti nešto lakše. Imali smo sve u svojim rukama, ali to je sport i treba vjerovati da će nam se to negdje vratiti. Nemam zamjerku na igru. Borili su se, igrali lavovski protiv jedne odlične reprezenta­cije, jer Crna Gora to jest. Idemo u Zagreb pokušati biti još bolji nego ovdje - rekao je izbornik Ivica Tucak, koji do petka, kada je na programu četvrtfina­le, mora pripremiti momčad za utakmicu u kojoj te poraz izbacuje iz konkurenci­je za medalju, a propušta se i prigoda za vađenje pariške olimpijske vize.

Govoriti o težem i lakšem putu u završnici EP-A ipak je deplasiran­o. Jest da je u četvrtfina­lu od Grčke poželjnija Rumunjska ili Gruzija, ali ako želiš biti najbolji, tada moraš u bazenu biti bolji od glavnih konkurenat­a. Hrvatska je dosada bila dobra, može biti i bolja, morat će ako želi otići do kraja... ■

Nokaut-završnica kreće u petak u Zagrebu, od Hrvatske se traži da bude bolja od Grčke ili Nizozemske

A SKUPINA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia