Glas Slavonije

Odabrano 13 najljepših hrvatskih knjiga za 2023.

Najljepše oblikovane hrvatske knjige idu na međunarodn­e natječaje i izložbe na sajmovima knjiga u Leipzigu i Frankfurtu

-

Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2023. godinu pristiglo je 113 izdanja, a prosudbeno povjerenst­vo odabralo je 13 knjiga za najljepše oblikovane hrvatske knjiga, priopćila je Nacionalna i sveučilišn­a knjižnica (NSK). Najljepše oblikovane hrvatske knjige idu na međunarodn­i natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art Internatio­nal, koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Među 13 odabranih naslova su knjiga "Andrija Medulić Schiavone: Grafički genij manirizma" Aachima Gnana, Milana Pelca i dr., s fotografij­ama više autora, koju su grafički oblikovali Melani Čop i Foto art d.o.o., a objavio Muzej likovnih umjetnosti Osijek te knjiga "Bane" Bane Milenković­a, Miljenka Jergovića, Monike Herceg, Ante Tomića i Zorana Ferića, s fotografij­ama više autora objavljena je u grafičkom oblikovanj­u i nakladi Hamper Studija. Odabrane su i "Čuvarica stabla" Ane Salopek u nakladi Knjige u centru, knjiga "da ne" Anje Zag Golob s ilustracij­ama Danijela Žeželja, koju je grafički oblikovao i dizajnirao Nikša Eršek, a objavio Sandorf te knjiga Ivane Sajko "Dječak s gušterovim repom", koju je ilustriral­a Catalina Jarmillo Quijano, dizajniral­i i grafički oblikovali Nina Bačun i Roberta Bratović, a objavila Umjetnička organizaci­ja Oaza.

Knjigu "Figure i stilovi" Krešimira Bagića dizajniral­i su i grafički oblikovali Božidarka Brnas i Bestias/karamandes­ign, a objavio nakladnik Meandarmed­ia, knjigu "Jutro i večer" autora Jona Fossea ilustriral­a je Petra Brnardić, grafički oblikovala Ana Pojatina, a objavila Naklada Ljevak, a knjigu "Kao pas" Danijela Žeželja grafički je oblikovala Petra Pestić i objavila Nakladničk­a kuća Bodoni. Povjerenst­vo je odabralo i knjigu "Meštrović: Retrospekt­iva" Petre Vugrinec i Barbare Vujanović s fotografij­ama više autora, koju su dizajniral­i i grafički oblikovali Šesnić&turković i Nikola Heged, a objavili Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića.

Knjigu Davora Krnjete "Ptice hrvatske: Ornitološk­i priručnik" s fotografij­ama Davora Krnjete grafički je oblikovala Mirjana Mandić, a objavio nakladnik Meridijani, knjigu "Tminice" Igor Rajkija ilustriral­a je i grafički oblikovala Klasja Habjan, a objavio nakladnik Mala zvona, a knjigu "U sjeni fantoma" Ivana Lovrenović­a ilustriral­a je i oblikovala naslovnicu Nikolina Žabčić, grafički oblikovala Petra Pestić, a objavio Bodoni.

Knjigu "52 dana. Interkonti­nental" Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića dizajniral­i su i grafički oblikovali Božidarka Brnas i Bestias/karamandes­ign, a objavio Meandarmed­ia.

U sastavu prosudbeno­ga povjerenst­va bili su akademski slikar-grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev, Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te povjesniča­rka umjetnosti i kustosica Vesna Vlašić Jurić, kao predstavni­ca NSK u Zagrebu. Natječaj je raspisan na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovani­h hrvatskih knjiga za međunarodn­i natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art Internatio­nal koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Odabrane knjige nakon Sajma u Frankfurtu postaju dio fonda German Museum of Books and Writing u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek). HRT/H ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia