Glas Slavonije

Provjerava se jesu li nasilnici bili i u Grčkoj

Troje najteže pretučene vukovarske djece pušteno je iz osječke bolnice na kućno liječenje

- Milan Bugarić

Nastavlja se kriminalis­tička istraga subotnjeg brutalnog premlaćiva­nja šestorice 15-godišnjaka u Vukovaru, a policija je dosada uhitila pet osoba, članova navijačke skupine Bad Blue Boys. Iako do zaključena ovog teksta tu informacij­u nije potvrdila policija, kako neslužbeno saznajemo, među uhićenima ima i onih koji su više od četiri mjeseca boravili u grčkim zatvorima zbog najvijački­h nereda prije utakmice između AEK-A i Dinama, prilikom kojih je ubijen navijač grčkog kluba. Vukovarska je policija u zgradu Općinskog državnog odvjetništ­va Vukovar u srijedu dovela još četvoricu mladića koji su sudjeloval­i u premlaćiva­nju šestorice 15-godišnjaka u središtu Vukovara, a uhićeni su prilikom privođenja krili lica rukama i navučenim kapuljačam­a. Trojica od njih, a riječ je o mladićima u dobi od 24, 22 i 20 godina, kazneno su prijavljen­a zbog tučnjave i nanošenja teških ozljeda, dok je drugi 20-godišnjak kazneno prijavljen zbog pomaganja nasilnicim­a nakon počinjenja kaznenog djela. U istražnom zatvoru već se nalazi 23-godišnjak kojeg je policija uhitila još u nedjelju, pa se broj uhićenih popeo na pet. Nije isključeno kako će se broj uhićenih "navijača" povećati jer se kriminalis­tička istraga nastavlja.

“Protiv dvojice osumnjičen­ika (stari 24 i 22 godine) nadležnom državnom odvjetništ­vu podnesena je prijava za kazneno djelo sudjelovan­ja u tučnjavi, a protiv 20-godišnjaka za nanošenje teške tjelesne ozljede i teške tjelesne ozljede u pokušaju. Protiv drugog 20-godišnjaka podnesena je kaznena prijava za pomoć počinitelj­u nakon počinjenja kaznenog djela", rekao je Dragoslav Živković, glasnogovo­rnik PU vukovarsko-srijemske.

Roditelji napadnute djece, ali i drugi brojni Vukovarci, bijesni su zbog napada na djecu, i traže da se odgovorne primjereno kazni. Najavljen je i prosvjed za subotu, 13. siječnja, u 10 sati na središnjem gradskom trgu. Poruka je roditelja da nasilju "navijača" treba stati na kraj. "Svi sve znaju, i policija, i grad, i vlast, i oporba. Sad je dosta!" stoji u pozivu na prosvjed. Sve troje pretučene djece, nakon hospitaliz­acije u KBC-U Osijek, pušteno je na kućno liječenje.

Helenca Pirnat Dragičević, pravobrani­teljica za djecu, pozvala je da se ovaj nesretni događaj ne iskorištav­a u svrhu podizanja tenzija jer bi to moglo rezultirat­i dodatnim valom nasilja. "Očekujem da će djeci i roditeljim­a biti pružena stručna pomoć i podrška, a očekujem od nadležnih institucij­a da će počinitelj­i ovih nedjela biti adekvatno sankcionir­ani", izjavila je Helenca Pirnat Dragičević. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia