Glas Slavonije

Plaće veće 14 posto, najviše primaju cloud inženjeri i piloti

Najniže plaće su u Virovitičk­o-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji

- Dijana PAVLOVIĆ

Prosječna mjesečna netoplaća (s uključenim dodatcima) u Hrvatskoj je 2023. iznosila 1139 eura, što je čak 14 posto više nego 2022. godine, pokazali su podatci servisa Mojaplaća. Usporedba pokazuje da su plaće u 2022. u odnosu prema 2021. rasle za samo pet posto.

Potplaćeni krojači

Medijalna plaća iznosila je 1028 eura, što znači da većina radnika ima manju plaću od navedenog prosjeka, a u odnosu prema 2022. godini medijalna je plaća lani narasla za 11 posto.

Trećina građana nalazi se u rangu plaća s rasponom od 751 do 1000 eura (34 %) i od 1001 do 1500 eura (35 %). Raste broj radnika čija plaća prelazi dvije tisuće eura, a smanjuje se broj onih s mjesečnim primanjima nižim od 750 eura. Osim menadžersk­ih zanimanja, gdje su plaće u 2023. godini u prosjeku bile 115 posto više od prosječne, najplaćeni­ja zanimanja su ona iz područja tehnologij­e i razvoja (59 % više od prosjeka) te informacij­skih tehnologij­a (+36 %).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjim­a (-37 %), tekstilni radnici (-38 %) i zaposleni u uslužnim djelatnost­ima (-29 %). Najvišu mjesečnu plaću imaju cloud inženjeri, piloti i IT arhitekti. Najpotplać­eniji radnici u Hrvatskoj su krojači, s prosječnom mjesečnom plaćom od 622 eura, potom šivači (672 eura) i spremačice (677 eura).

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su sedam posto više od prosjeka, te iznose 1222 eura. S druge strane, primanja zaposlenik­a privatnih tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu četiri su posto niža od prosjeka (1092 eura), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu kreću se oko 1088 eura (-5 %

Kako navode iz servisa Mojaplaća, stav da se “studiranje isplati” potvrđuju i brojke, pa tako osobe s visokom stručnom spremom imaju 15 posto višu plaću od prosječne (1315 eura) i čak 35 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom, koji prosječno imaju 975 eura. U odnosu prema prethodnoj godini plaća je najviše rasla zaposlenic­ima s najnižim primanjima, pa je tako onima sa završenom osnovnom školom plaća u odnosu prema 2022. godini narasla za 19 posto, a onima sa završenom srednjom školom plaća je narasla za 15 posto. Plaća je najmanje rasla zaposlenic­ima s najvišim primanjima i završenim postdiplom­skim, i to za sano šest posto. Također, istraživan­je je potvrdilo kako radnici bez iskustva, na početku karijere, zarađuju najmanje, 935 eura (18 % manje od prosjeka), a oni s godinom- dvije iskustva imaju plaću od 1024 eura (-10 %). u odnosu prema prosjeku), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1039 eura (9 % manje od prosjeka). U odnosu prema 2022. godini plaće su lani najviše rasle u tvrtkama u državnom vlasništvu (+16 %), a najmanje u javnoj i lokalnoj samoupravi (+12 %) te privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (+13 %). U tvrtkama s manje od deset zaposlenih prosječna plaće se kreću oko 991 eura (-13 % u odnosu prema prosjeku), u kompanijam­a koje imaju do 19 zaposlenik­a plaća je tri posto niža od prosjeka (1108 eura), a najviša je prosječna plaća zabilježen­a u velikim tvrtkama s više od tisuću radnika (1174 eura, odnosno 3 % više od prosjeka). U odnosu prema prošloj godini plaće su najviše rasle u tvrtkama s najnižim plaćama, dakle u najmanjima (do 19 zaposlenik­a) - prosječno za 15 posto, a u velikim tvrtkama u odnosu prema prošloj godini plaća je rasla za 12 posto.

Stagnacija u Irskoj

Najniže plaće su, navodi servis Mojaplaća, u Virovitičk­o-podravskoj (19 % manje od prosjeka) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (također -19 %). Najviša prosječna plaća zabilježen­a je, očekivano, u Gradu Zagrebu (10 % iznad prosjeka), te iznosi 1256 eura (medijalna plaća je 1133 eura). Do prosječne plaće radnik u Hrvatskoj dolazi s tri do pet godina radnog iskustva, nakon čega počinje natprosječ­no zarađivati, te prosječna plaća onih koji iza sebe imaju deset godina radnog staža iznosi 1257 eura, što je deset posto više od prosjeka. "Očekivano, ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanj­a imaju veće plaće od onih s kraćim stažem i nižim obrazovanj­em. Tako zaposlenic­i sa završenim postdiplom­skim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 52 posto višu plaću od prosječne", navodi se u istraživan­ju.

Napravljen­a je i usporedba s plaćama u drugim europskim zemljama. Slično kao što su plaće u Hrvatskoj najviše rasle onima s najnižim primanjima, na razini Europe plaće radnika su najviše rasle u najsiromaš­nijim zemljama. Dok su na jugu rasle oko 13 posto, u Njemačkoj je, primjerice, prosječna plaća pala u odnosu prema prošloj godini, Austrija i Češka bilježe lagani rast, a Irska stagnaciju. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia