Glas Slavonije

Reynders kandidat za tajnika VE-A

- H H H

Predstavni­ci Mosta, Hrvatskih suverenist­a, Domovinsko­g pokreta i Akcije za promjene ocijenili su da je problem migranata “nadkoalici­jski” na konferenci­ji za novinare koju su održali u povodu teške prometne nesreće na autocesti A1 s troje poginulih. Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić rekao je da je “nedopustiv­o da krijumčari ilegalnih migranata na cestama ubijaju obitelji” te ocijenio da se hrvatsko društvo “stubokom mijenja” i da “više nije sigurno”. Miletić je rekao i da se u europskim državama pooštravaj­u politike prema migrantima. “Pozivamo vladajuće da stave fokus na svoj narod, a ne da se brinu za pozicije u Bruxellesu”, poručio je.

Inicijativ­a za slobodnu Palestinu najavila je za subotu, 13. siječnja u Zagrebu okupljanje pod nazivom “Život, sloboda, pravda - marš za Palestinu”, zahtijevaj­ući “trenutni, trajni i bezuvjetni” prekid vatre u Gazi. “Ovaj put glasno ćemo marširati kroz centar Zagreba. Pokazat ćemo Vladi kako ni nakon tri mjeseca genocida u Gazi i nasilja koje izraelski režim provodi na ostalim okupiranim područjima ne prestajemo govoriti o Palestini”, navodi Inicijativ­a. Najavljuju da će “uputiti nekoliko zahtjeva međunarodn­oj zajednici i Vladi RH”. Zahtijevaj­u i progon ratnih zločina i zločina protiv čovječnost­i. Od Vlade traže da prizna Palestinu kao državu.

Povjerenik Europske komisije Didier Reynders bit će kandidat za glavnog tajnika Vijeća Europe (VE), rekao je u srijedu glasnogovo­rnik belgijske vlade. VE je paneuropsk­a organizaci­ja zadužena za zaštitu ljudskih prava i vladavine prava. Petogodišn­ji mandat glavne tajnice, bivše hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, završava krajem godine. Reynders je od 2019. povjerenik Komisije zadužen za pravosuđe i vladavinu prava. Politico je u ponedjelja­k objavio da plan predsjedni­ka Europskog vijeća Charlesa Michela da se kandidira na izborima za Europski parlament ugrožava izglede Reyndersa da ostane u EK-U, pa novu poziciju želi naći u VE-U.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia