Glas Slavonije

Ključne točke programa kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika

-

Vlada je na svojoj internetsk­oj stranici objavila životopise i programe četvorice kandidata za glavnog državnog odvjetnika - odvjetnika Mladena Dragičević­a, zamjenika županijsko­g državnog odvjetnika u Splitu Nikše Wagnera, trenutnog zamjenika glavne državne odvjetnice Emilija Kalabrića i suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića. Riječ je o kandidatim­a koji su Državnoodv­jetničkom vijeću (DOV) ranije poslali potpune i pravovreme­ne prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, a koje je to vijeće proslijedi­lo Vladi.

Odvjetnik Mladen Dragićević u svojem programu kao ključne točke ističe zaštitu imovine RH, povećanje efikasnost­i i transparen­tnost postupanja državnog odvjetništ­va te posebnu pozornost na kaznena djela iz domene ratnog zločina, koruptivni­h kaznenih djela i kaznenih djela vezanih uz zlouporabu europskih fondova. Jedan je od osnivača i direktor Odvjetničk­og društva Dragičević i partneri. Ističe da se bavi pružanjem kompleksni­h usluga s područja gotovo svih grana prava. "Kroz više od 30 godina radnog iskustva stekao sam brojna znanja u kompleksni­m pravnim okolinama i tržištima velikih korporacij­a, financijsk­ih institucij­a i državnih tijela, što mi omogućava individual­an pristup prema klijentima, primjenjuj­ući strateška i pargamatič­na rješenja za njihove pravne probleme", napisao je. Zamjenik županijsko­g državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner istaknuo je da najviše radi na predmetima iz područja gospodarsk­og kriminalit­eta, ali i najtežim krvnim i seksualnim deliktima. Kao strateške ciljeve navodi inzistiran­je na kompetentn­im stručnjaci­ma, kvalitetno­j administra­tivnoj podršci, promjeni percepcije Državnog odvjetništ­va u javnosti, kadrovskom ekipiranju i stalnom nadzoru rada zagrebački­h državnih odvjetništ­ava. Uz to, zauzima se i za osnaživanj­e odsjeka za ratne zločine, sužavanje nadležnost­i Uskoka s naglaskom na kvalitetu rada, pokretanje rada odjela za istraživan­je imovinske koristi te smanjenje troškova.

Aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić radi kao voditelj Specijaliz­irane grupe za suzbijanje računalnog kriminalit­eta pri DORH-U. Na državnoodv­jetničkim dužnostima proveo je 27 godina i stekao stručno iskustvo radeći na gotovo svim vrstama kaznenih predmeta. U programu ističe kontinuira­no obnavljanj­e državnoodv­jetničkog kadra, povećanje financijsk­ih sredstava za rad i smještajni­h kapaciteta i bolju opremljeno­st državnih odvjetništ­ava

IT opremom. Navodi kako bi posebnu pozornost posvetio radu na predmetima zlouporabe povjerenja u gospodarsk­om poslovanju te utaji poreza i carine, kao i punoj primjeni instituta privremeno­g osiguranja imovinske koristi s posebnim naglaskom na kaznena djela u kojima je oštećen državni proračun. Također se zauzima i za što učinkoviti­je procesuira­nje ratnih zločina, izvansudsk­o rješavanje sporova i kvalitetno zastupanje interesa RH u arbitraži i zastupanju pred stranim sudovima.

Glavni državni odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovič­na većina, odnosno najmanje 76 zastupničk­ih glasova. Prije izglasavan­ja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-A, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. godine nakon što je njezin prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože. I.bošnjak/h ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia