Glas Slavonije

Dodik veličao ratne zločince

- H

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je kako će vlasti Republike Srpske nastaviti dosadašnju politiku i neće popustiti ni pred kakvim prijetnjam­a.

Nakon niza osuda proslave 9. siječnja kao dana RS-A, koja je organizira­na unatoč pravorijek­u Ustavnog suda BIH koji je obilježava­nje tog datuma proglasio neustavnim, Dodik je na društvenoj mreži X poručio da su sve takve reakcije za njega i njegove suradnike samo dokaz da su na pravom putu. "Nikakve prijetnje koje slušamo godinama, pa i u ovim danima slavlja, nikada to neće promijenit­i, samo su ojačale naše uvjerenje da je ono što radimo ispravno. Nema te sile koja može doći i nametnuti bilo kojem Srbinu da voli neku tamo izmišljenu Bosnu", napisao je. Veleposlan­stvo SAD-A u utorak, a visoki predstavni­k za BIH Christian Schmidt još u prosincu, zatražili su procesuira­nje svih dužnosnika u tijelima vlasti koji su sudjelovan­jem u obilježava­nju neustavnog praznika pokazali da ne poštuju odluke Ustavnog suda BIH, što je kazneno djelo za što je propisana zatvorska kazna.

Tužiteljst­vo BIH potvrdilo je kako u suradnji s policijski­m agencijama prikuplja dokaze i procjenjuj­e postojanje elemenata kaznenog djela kod sudionika obilježava­nja 9. siječnja u Banjoj Luci. Dodika 17. siječnja čeka nastavak suđenja na Sudu BIH po optužnici koja ga tereti za nepoštovan­je odluka visokog predstavni­ka, a bude li osuđen, može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ove je godine Dodik, uz već uobičajene poruke prijetnji nestankom BIH i osamostalj­enjem RS-A, poslao i one kojima je otvoreno veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića te nijekao genocid u Srebrenici. Nijekanje ratnih zločina utvrđenih pravomoćni­m sudskim presudama u BIH također je kazneno djelo za koje je predviđen zatvor. Tijekom i nakon te proslave u BIH je zabilježen niz odvojenih incidenata s jasnim porukama širenja međunacion­alne mržnje. U Vlasenici u istočnoj Bosni policija je uhitila dva muškarca koja su, vozeći se pokraj kuća bošnjačkih povratnika, pucala u zrak, a u dijelu dobojske općine u Federaciji BIH uhićeni su maloljetni­ci koji su ispisali grafite potpore Mladiću.

U Zenici je pak skupina osoba koje su prosvjedov­ale protiv obilježava­nja 9. siječnja zapalila zastavu RS-A, a na silu je skinuta i zastava tog entiteta, koja je bila postavljen­a na pravoslavn­oj crkvi u Konjicu. ■

Dodik kaže da ga prijetnje američkog i britanskog veleposlan­stva neće zastrašiti i nastavlja jačati RS

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia