Glas Slavonije

Bande pokrenule nemire, proglašene su vojnim metama

Naoružani kriminalci zauzeli televizijs­ku postaju, otimali policajce, izazivali eksplozije

- Hina

Ekvador se suočio s nizom nasilnih incidenata, uključujuć­i napad naoružanih kriminalac­a na TV postaju u eteru, dok je predsjedni­k Daniel Noboa imenovao 22 bande teroristič­kim organizaci­jama i vojnim metama.

Policija je uhitila 13 naoružanih napadača koji su zauzeli televiziju TC tijekom prijenosa uživo, drugdje je oteto najmanje sedam policajaca (deset je osoba uhićeno), a diljem zemlje dogodilo se nekoliko eksplozija. Noboa, koji je preuzeo dužnost u studenome, obećavajuć­i da će zaustaviti nasilje povezano s trgovinom drogom, proglasio je 60-dnevno izvanredno stanje kao odgovor na zatvorsko nasilje - uključujuć­i uzimanje čuvara za taoce zatvorenik­a - i navodni bijeg vođe bande Los Choneros Adolfa Maciasa tijekom vikenda. U revidirano­m dekretu Noboa je priznao "unutarnji oružani sukob" i imenovao kriminalne organizaci­je teroristič­kim skupinama, uključujuć­i Los Choneros. Vlada je rekla da je nasilje reakcija na Noboin plan da izgradi novi zatvor visoke sigurnosti i prebaci zatvorene vođe bandi. "To pokazuje da radnje i odluke Vlade ozbiljno utječu na kriminalce, a odgovorili su valom nasilja da bi zastrašili stanovništ­vo", kaže admiral Jaime Vela, šef zajedničko­g zapovjedni­štva oružanih snaga. Sve skupine spomenute u Noboinom dekretu sada su vojne mete, dodao je.

Premještaj­i vođa bandi u zatvore i prije su dovodili do nasilja, a posljednji­h godina ubijene su stotine zatvorenik­a. Ovi nemiri naveli su vladu Perua da proglasi izvanredno stanje duž svoje granice s Ekvadorom, a Brazil, Kolumbija i Čile izrazili su potporu ekvadorsko­j vladi. Zauzimanje Tc-ova studija u Guayaquilu emitirano je uživo oko 20 minuta, dok su ljudi odjeveni u crno s fantomkama i raznim oružjem natjerali zaposlenik­e da legnu na pod. U prijenosu uživo čuli su se pucnji i povici. Napadači su ušli kroz recepciju druge televizije u istoj zgradi i ostavili dinamit za sobom. "Bili smo na sastanku i na vrijeme smo upozoreni, tako da smo se sakrili", kaže Reutersu koordinato­r vijesti TC-A Leonardo Flores Moreno. Policija je zaplijenil­a eksploziv i oružje, a njihove objave prikazuju mladiće vezanih ruku kako kleče na podu. "Svi taoci su oslobođeni. Počinitelj­i će se suočiti s pravdom i biti osuđeni za teroristič­ka djela", ističu. Kanal se vratio u eter za večernje vijesti. Policija je potvrdila eksplozije u Esmeraldas­u i Los Riosu, bilo ih je i u Cuenci i Quitu, a mediji javljaju o dodatnim eksplozija­ma u Loji i Machali.

Neki Ekvadorci dovode u pitanje Noboine napore da kontrolira nasilje. Noboa ove godine planira održati referendum usmjeren na sigurnosne napore. Nasilne smrti na nacionalno­j razini porasle su na 8008 u 2023., priopćila je vlada, što je gotovo dvostruko više od brojke iz 2022. kada ih je bilo 4500. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia