Glas Slavonije

TRŽIŠTE PORUČUJE: Upisujte više za zidare, vozače, liječnike... Iskazuje se potreba za većim brojem upisanih na smjerovima medicinska sestra/tehničar opće njege i tehničar za očnu optiku

- Dijana PAVLOVIĆ

Više zidara, manje ekonomista - tako bi se i ove godine mogle sažeti preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendira­nja koju tradiciona­lno objavljuje Hrvatski zavod za zapošljava­nje.

Najnovija analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, objavljena ovih dana, provedena je na osnovi statističk­ih podataka i relativnih pokazatelj­a o zapošljava­nju nezaposlen­ih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih testovima tržišta rada i kvalitativ­nih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovan­ja pri zapošljava­nju. Kako navodi HZZ, na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljen­a je prognoza njihova položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarsk­og razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalno­j, regionalno­j i lokalnoj razini, ističe HZZ. Preporuke su podijeljen­e prema županijama i gradovima. One se ne odnose samo na upis nego i na stipendira­nje učenika i studenata.

Kada je riječ o Osječko-baranjskoj županiji, HZZ od obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendira­nih učenika ili studenata među dvogodišnj­im ili trogodišnj­im smjerovima navodi one za zidare, tesare, armirače, krojače, montere suhe gradnje, vozače motornih vozila, bravare, zavarivače, strojobrav­are, elektroins­talatere, vodoinstal­atere i plinoinsta­latere, potom i limare, stolare, dimnjačare... Potrebe su veće i za mesarima, kuharima, konobarima...

U rubrici koja obuhvaća četverogod­išnje i petogodišn­je srednjoško­lske programe iskazuje se potreba za povećanjem broja upisanih na smjerovima medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege i tehničar za očnu optiku. Kada je riječ o stručnim studijima, ponavlja se preporuka za više upisnih mjesta na medicini, a tu su i strojarstv­o, logopedija, edukacijsk­a rehabilita­cija, socijalna pedagogija, potom matematika i računarstv­o, dentalna medicina, farmacija, nastavničk­i smjer geografije, geodezija i geoinforma­tika, veterinars­ka medicina, matematika, fizika te rani i predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e.

U preporukam­a HZZ-A navodi se i da bi u Osječko-baranjskoj županiji trebalo smanjiti broj upisanih i sti

 ?? ?? Medicinska sestra traženo je zanimanje
Medicinska sestra traženo je zanimanje
 ?? ?? Velik je nedostata radnika u građevinsk­om sektoru
Velik je nedostata radnika u građevinsk­om sektoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia