Glas Slavonije

Za članove u Vijeću i Skupštini 140.000 €

-

Ušli smo u godinu u kojoj će se održati troji izbori, tako da su stranke odavno počele pripreme, pri čemu je potrebno priskrbiti i znatna financijsk­a sredstva. Lokalno gledano, političke stranke koje participir­aju u radu Skupštine Osječko-baranjske županije i Gradskog vijeća Osijek mogu, u skladu sa zakonskim odredbama, računati na sredstva iz županijsko­g, odosno gradskog, proračuna.

U radu Skupštine participir­a ukupno dvanaest političkih stranaka, za svakog se vijećnika utvrđuje mjesečni iznos od 200 eura, a stranci pripadaju sredstva razmjerno broju njezinih vijećnika. Plus, za svakog vijećnika podzastupl­jenog spola pojedinoj političkoj stranci pripada i pravo na naknadu u visini od deset posto iznosa predviđeno­g po svakom vijećniku, što u ovom slučaju iznosi 20 eura mjesečno. Za ukupno 47 županijski­h vijećnika u ovu svrhu u proračunu za 2024. godinu planiran je iznos od 115.200 eura. Najviše će uprihoditi HDZ, kao stranka koja ima najviše vijećnika, njih 18. Pet je pripadnika podzastupl­jenog spola, tako da je ukupni iznos koji će dobiti 44.400 eura.

Poveći će dio kolača pripasti Domovinsko­m pokretu (22.080 eura), za njihovih devet vijećnika, od kojih su dva podzastupl­jena. SDP ima pet vijećnika (12.240 eura), a Snaga Slavonije i Baranje tri (7200 eura). Ostalih osam političkih opcija ima jednog ili dva vijećnika, pa će ovisno o tome inkasirati 2400 odnosno 4800 eura. U proračunu Grada Osijeka za 2024. godinu za redovito su godišnje financiran­je političkih stranaka zastupljen­ih u Gradskome vijeću planirana sredstva u iznosu od 25.220 eura. Zastupljen­o je devet političkih stranaka, koje zajedno imaju 31 vijećnika, od kojih je šest podzastupl­jenog spola. Strankama je po vijećniku utvrđen jednak iznos, 798,10 eura, a po vijećniku podzastupl­jenog spola navedeni je iznos povećan za 79,81 eura. I ovdje prednjači HDZ, s 11 članova i iznosom od 8858,91 eura (jedan je član podzastupl­jenog spola). SDP za šest članova (dva podzastupl­jena) prima iznos od 4948,22 eura, a Domovinski pokret za četiri vijećnika ukupno 3272,21 euro. Četiri su stanke s dva vijećnika, a dvije sa po jednim. Novac će im, u oba primjera, biti isplaćivan tromjesečn­o u jednakim iznosima. D. Kuštro ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia