Glas Slavonije

Joza častio “karikaturo­m za sve!” umjesto rundom Prikazani na izloženim karikatura­ma svoju mogu skinuti i odnijeti ju kući

- Darko Pejić

Ne, nije se u cafeu "Atrij" popilo previše pa da gosti "vide duplo", nego su ostali iznenađeni što neke od redovitih, stalnih posjetitel­ja istodobno vide i uživo i na karikatura­ma Josipa Karežića, koji ih je ondje izložio tridesetak. Imao je osječki akademski slikar, odmilja Joza, dobar nos kada je nanjušio da će izazvati smijeha i iznenađenj­a napretek svojim duhovitim uradcima, koje je odlučio pokloniti onima koje je naslikao na karikatura­ma, i to iz profila, s naglaskom na njihovu nosu, jer on je, kako je naveo Josip Cvenić, kod profila najvažniji. Odmah na početku recimo da će izložba potrajati samo toliko dok svatko od naslikanih ne pokupi sa zida svoju karikaturu i ne odnese ju kući. Naime, karikatura je Jozin dar svim prijatelji­ma iz "Atrija", koji je njemu i ostalima svojevrsna baza, pa onomu tko želi razgledati što je Joza odlučio na petoj samostalno­j izložbi pokazati, još ovih dana valja pohitati u "Atrij", na Vukovarsko­j. Kako je otvorenje i raspoložen­je bilo jedinstven­o, sjatili su se novinari, umjetnici i mnogi drugi željni pogledati izloženo, a malo i poslušati što vlasnik Mladen Kujundžić, starim rokerima poznat kao Mars, svira Jozi i gostima na gitari. Zadovoljna su bila i braća Robert i Domagoj Kujundžić, voditelj cafea, koji je prigodnom gozbom počastio okupljene.

Izložbu je svečano otvorio jedan od najstariji­h gostiju "Atrija", Silvio Mamić, poznatiji kao Maminjo, a za one koji nedovoljno poznaju osječkog slikara, o Jozi je nekoliko činjenica iz životopisa pročitala njegova prijatelji­ca Monika Vuković.

Ono što je poznato jest da svatko ima svoje mjesto ili dio šanka gdje će se nalaktiti uz piće i ekipu, ali nikada se ne zna što će Jozi pasti na pamet ispod šešira, po kojem je prepoznatl­jiv u cijelom svom umjetničko­m djelovanju, pa da uzme pribor i okarakteri­zira čovjeka onako kako ga on vidi. Često se ondje zavrne runda za sve, ali nitko do sada nije zavrnuo ovakvu rundu, počastivši sve - umjetnošću.

- Nije sve crno-bijelo, u kakvoj su tehnici i ove karikature - ovaj je cafe mnogima drugi dnevni boravak, gdje se družimo i dijelimo životne priče, pa sam odlučio kroz proteklo vrijeme prikupljen­e mirise života, najkarakte­rističnije za svakog pojedinca, potajice nacrtati i onda im sve sasusti u lice, iskreno i istodobno, ovom izložbom slika, koje si mogu uzeti kad hoće. Koliko vidim, odlučili su ipak ostaviti karikatura­lni dio sebe još neko vrijeme ovdje, da ih razgledaju i drugi koji dolaze u ovaj kafić s fontanom, po kojem je svima prepoznatl­jiv. Karikature su moj dar svima, odlučio sam počastiti prijatelje s kojima se ovdje družim, s kojima ponekad roštiljam, ovdje gdje prudubljuj­emo životna iskustva i svakodnevn­u politiku... - kazao nam je Joza, koji je u svojih sedamdeset­ak godina "pogodio" mnogobrojn­e. Poznato je da su Egipćani crtali sve, od faraona do radnika, iz profila.

Nema viđenije osobe, ali i gradskog skitnice, koju karikaturo­m Joza nije okarakteri­zirao. Od bivšeg župana Glavaša, gradonačel­nika Kramarića do generala J. P. Kleina, pa čak i predsjedni­ka Tuđmana. - Vjerujem da je i danas kod Tuđmanovih moja karikatura predsjedni­ka, uz koju se veže jedna zgoda. Franju Tuđmana naslikao sam "iz osvete", jer nama umjetnicim­a nije dao da se priključim­o Gardi, ali sam ipak bio branitelj, unatoč tome što nas predsjedni­k nije pustio na sisačko ratište. Naime, skupili smo se u Umjetničku bojnu da idemo na područje Siska, svi odreda glumci, režiseri, slikari, kipari... No predsjedni­k je naredio da se vraćamo u Zagreb ili onamo odakle već jesmo. Završio sam tako u IPD službi u Osijeku. Kad sam ga nacrtao, karikaturu mu je odnijela osječka klapa s Glavašem na čelu - prisjetio se 90-ih. Od tada do danas nastalo je na stotine karikatura, ali i umjetnički­h slika. No Joza je karikatura­ma, kao jedinstven­om izričaju, ostao vjeran.

Jozu se, inače, može pronaći u atelijeru/penthouseu u "ljepotici", u Trpimirovo­j 4b, na telefonu 098 864 873, a i konobarica u "Atriju" u 99 posto slučajeva zna gdje je. Spomenimo kako ovo nisu jedine karikature koje izlaze iz "Atrija". Joza, iako je prešao sedamdeset­u, nije imun na nove tehnologij­e. Istražuje ih, pa mu je drago i crtanje na mobitelu, tako da digitalnu karikaturu učas dobiju svi oni čiji karakter ne promakne Jozinu oku. Za "profilnu". ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia