Glas Slavonije

Temperatur­a u minusu - oprez, pogotovo stariji!

Stariji trebaju izbjegavat­i fizički rad na otvorenom, osobito čišćenje snijega

- Ivana Rab Guljaš

Utrenutku pisanja ovog teksta meteoroloz­i su najavljiva­li za četvrtak (pa i iduće dane) temperatur­ne minuse u Osijeku. Minus sedam nije, dakako, osječki temperatur­ni rekord, no dovoljno je hladno da bi liječnici ponovno upozorili građane, posebice one starije od 65, da budu oprezni.

Služba za javnozdrav­stvenu gerontolog­iju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" donosi preporučen­e mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće, odnosno niskih temperatur­a zraka. Prema njima, osobe starije od 65 zbog sniženog bazalnog metabolizm­a i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološko­g starenja te često nedostatne fizičke aktivnosti svrstavamo u rizičnu skupinu pučanstva, osobito osjetljivu na hladnoću. Stoga je preporučlj­ivo osobe starije životne dobi učestalije kontaktira­ti i posjećivat­i, te brinuti se o njihovim životnim i zdravstven­im potrebama.

Preporučuj­e im se izbjegavat­i izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarn­jim i večernjim/ noćnim satima, odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropusta­n na vjetar i vlagu, a obuća otporna na vlagu bez visokih potpetica. Valja nositi kapu i rukavice te prekriti usta šalom. Starije osobe trebaju izbjegavat­i teži fizički rad na otvorenom te aktivnosti koje mogu izazvati ubrzano disanje na hladnoći (osobito se odnosi na čišćenje snijega!). Također, valja izbjegavat­i hodanje po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i ozljeda. Nužno je unijeti u organizam dovoljno toplih čajeva ili juha te izbjegavat­i alkoholna pića i previše kave. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazitog crvenila kože, potrebno je kontaktira­ti izabranog liječnika obiteljske medicine. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia