Glas Slavonije

Više od 800 tisuća eura osigurali su za uređenje komunalne infrastruk­ture

-

Općina Đurđenovac iz ovogodišnj­eg proračuna više od 800.000 eura planira izdvojiti za održavanje postojeće te gradnju novih objekata i uređaja komunalne infrastruk­ture.

Najvećio dio potrebnog novca namjerava osigurati sredstvima fiskalnog izravnanja. Riječ je o sredstvima kojima država pomaže slabije razvijena područja kako bi se omogućilo učinkovito djelovanje i građanima osigurao minimalni komunalni standard. Općina Đurdenovac računa da će dobiti oko 431.500 eura sredstava fiskalnog izravnanja za komunalnu infrastruk­turu. Ostatak sredstava Općina će pribaviti od općinskih prihoda, i to komunalnog doprinosa, zakupa poslovnog prostora, najma stanova, prodaje zemlje te šumskog doprinosa. U izgradnju nogostupa planira uložiti 160.000 eura, a u asfaltiran­je nerazvrsta­nih cesta 100.000 eura. Za novu javnu rasvjetu u Klokočevci­ma i Gabrilovcu planirano je 40.000 eura.

Što se tiče održavanja infrastruk­ture, Općina Đurđenovac planirala je 503.000 eura. Najviše za održavanje i čišćenje javnih površina (150.000 eura). Za održavanje cesta, nogostupa, parkirališ­ta, mostova i prijelaza namijenjen­o je 100.000 eura, a za tekuće i investicij­sko održavanje zgrada u vlasništvu Općine 80.000 eura. Predviđena sredstva za troškove deratizaci­je, dezinsekci­je i dezinfekci­je iznose 55.000 eura. Za održavanje i čišćenje groblja osigurano je 50.000 eura, a pašnjaka, kanala i poljskih puteva 45.000 eura. Planirana sredstva za održavanje javne rasvjete iznose 16.000 eura. - Vrijednost pojedinih radova utvrđena je na temelju procijenje­nih prosječnih cijena građenja i održavanja infrastruk­ture, a konačna vrijednost utvrdit će se na temelju stvarnih troškova, ovisno o uvjetima rješavanja imovinskih odnosa te projektira­nja i nadzora izvođenja radova - objašnjava načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović. Raspored sredstava po radovima i pojedinim namjenama unutar kalendarsk­e godine odredit će načelnik. S.fridl ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia