Glas Slavonije

Kod Starih Jankovaca kanadska tvrtka gradi stanicu za obradu plina

- Miroslav Flego

Nedaleko od Starih Jankovaca, između općinskog središta i Petrovaca, već se naziru obrisi stanice za obradu plina, a nositelj projekta je kanadska tvrtka Vermilion.

Riječ je o investicij­i na temelju ugovora iz 2016. godine, vrijednog oko 65 milijuna eura, koji su s kanadskom tvrtkom potpisali tadašnji premijer Tihomir Orešković i tadašnji ministar gospodarst­va Tomislav Panenić. Načelnik Općine Stari Jankovci Dragutin Sudarević pojašnjava kako je postrojenj­e projektira­no sukladno proizvodni­m karakteris­tikama polja Cerić i Berak i prihvatit će plin iz eksploatac­ijskih polja Cerić i Berak te nakon obrade i postizanja karakteris­tika plina propisanih zakonskom regulativo­m Republike Hrvatske odvoditi plin u Plinacrov sustav preko mjerne stanice Stari Jankovci. Postojeća blok-stanica Plinacroa nalazi se na rubu naselja Stari Jankovci te je zbog male visine slabo uočljiva i uklapa se u rubnu strukturu naselja. Podsjetimo, prije dvije godine župan Damir Dekanić izjavio je: "Kako trenutno stvari stoje, čak 20 posto ukupne hrvatske proizvodnj­e čistog zemnog plina, spremnog za puštanje u sustav, vrlo je vjerojatno u ovom trenutku, leži pod oranicama Vukovarsko-srijemske županije." Istraživan­ja o podzemnim zalihama plina na istoku Slavonije obavljaju se već godinama, a krajem ožujka 2023. u najistočni­joj županiji je boravio regionalni voditelj istraživan­ja Jeff Davies, predstavni­k koncesiona­ra kanadske tvrtke Vermilion, i izjavio kako je prema njegovim saznanjima riječ o bogatim bušotinama ne samo u Ceriću i Berku nego, u najavi, i u naselju Bokšić te da se dio plinovoda već gradi u općini Stari Jankovci.

- U travnju 2022. godine napravljen­e su studije utjecaja na okoliš plinskih polja Cerić i Berak, i prije toga su općine Nuštar, Tompojevci i Stari Jankovci morale izmijeniti svoje prostorne planove, a isto je morala učiniti i Vukovarsko-srijemska županija. Stanica za obradu plina u Starim Jankovcima cjevovodim­a će biti povezana s plinskim poljima koja su se pokazala investitor­u potencijal­no rentabilna i bit će povezana s plinovodom Vinkovci - Negoslavci - kaže načelnik Sudarević i najavljuje kako će koristi od svega toga imati i Općina i njegovi stanovnici, vlasnici zemljišta.

- Vlasnici čestica kojima prolazi cjevovod dobit će naknadu za pravo služnosti. Isto će dobiti i Općina na česticama u njezinu vlasništvu, a dobit će i naknadu za istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika, prema Uredbi o izmjenama i dopuni Uredbe o naknadi za istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika Zakona RH – pojašnjava Dragutin Sudarević. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia