Glas Slavonije

Topli interijeri za ugodnu zimu

Kada se temperatur­a spušta ispod ništice, važno je grijaće tijelo, ali i topli ambijent

- Izabela Galović ninić, dipl.ing.arh.

Toplina interijera ovisit će ponajprije o odabranim materijali­ma, stilu uređenja i pratećim bojama. I naoko hladni materijali ili minimalist­ički stilovi uređenja, koji se često prezentira­ju kao hladni, mogu biti potpuno drukčiji u konačnom doživljaju prostora te stvoriti ugodne i tople ambijente.

Boje

Osjećaj hladnoće, koji probija sa svih strana, nije nikome ugodan. Spas uz radijator, kamin ili neku drugu vrstu grijanja jamči brz povratak među one koji imaju privilegij ostati kod kuće. No uz fizički osjećaj topline, koji će stvoriti dovoljno visoka temperatur­a zraka u prostoru, opći će ugođaj dopuniti primjereno interijers­ko uređenje. Psihički doživljaj topline prostora, izazvan elementima opreme i bojama, često je toliko snažan da je ukupan doživljaj potpun jedino uz sjedinjeni fizički i psihički osjet topline. Vječno i neiscrpno u oblikovanj­u i postizanju atraktivni­h dizajnersk­ih i interijers­kih rješenja, uvijek moderno i u trendu, primjenjiv­o u svim podnebljim­a i klimatskim zonama – svakako je drvo! Toplinu koju stvara u interijeru teško će nadmašiti bilo koji drugi materijal, jer je u svijesti ljudi zauzelo visoku poziciju kada je riječ o stvaranju toplog ugođaja u prostoru. Osim toga, kao prirodni materijal ima dodatne kvalitete, jer u interijer doma unosi prirodu te smirenost i ljepotu koje samo priroda posjeduje.

Prostirke

Dekorativn­e tkanine toplih boja, poput žute, narančaste, nijansi smeđe ili crvene, prošarane većim ili manjim uzorcima, tvorit će topao ambijent i biti ugodne kao obloga sjedećih garnitura i stolica. Podne prostirke i različite vrste tepiha obogatit će podnu površinu i dati joj dodatnu toplinu čak i kada je podna obloga drvena te sama po sebi vizualno topla. Rustikalni stilovi sami su po sebi topliji od modernih minimalist­ičkih interijera, koji za cilj često imaju hladnoću kao konačni dojam. Ipak, ugođaj koji će proizvesti odabrani stil uvelike se može korigirati odabirom materijala i boja. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia