Glas Slavonije

Nakon povratka iz šetnje psa uvijek dobro osušiti

Psi koji trebaju posebnu zaštitu od hladnoće su kratkodlak­i psi, mali psi, štenad i stariji psi, koje možete zaštititi jaknicom

- Marga Domes Čamagajeva­c, dr. vet. med.

Niske temperatur­e mogu biti neugodne za nas, ali i naše kućne ljubimce. Iako psi imaju krzno, koje ih štiti od hladnoće, nisu svi jednako izdržljivi na hladnoći. Nekim je psima potrebna dodatna zaštita. Neki od znakova da je psu hladno su drhtanje, pospanost ili letargija, hladne uši i podvučen rep. Ako pas nevoljko ide u šetnje, to može upućivati na činjenicu da ga je potrebno dodatno zaštititi. Psi se mogu i prehladiti na hladnoći, a prehladu možete primijetit­i po kihanju i suznim očima. Psi u ovo vrijeme najčešće “pokupe” virusni bronhitis, popraćen jakim kašljem, odbijanjem hrane i šetnje. Ako se ne započne pravodobno liječiti, može doći do kroničnog bronhitisa ili upale pluća. Protiv te bolesti postoji cjepivo, ujedno i protiv pet najčešćih virusnih bolesti pasa. Mačke često obolijevaj­u od virusnog rinotrahei­tisa, tj. upale gornjih dišnih puteva, popraćenog suzenjem očiju, upalama sinusa i grla, pa životinje manje jedu, potištene su i imaju sve simptome bolesnog stanja. Postoji preventiva, tj. cjepivo protiv tri najčešće virusne bolesti mačaka ono se preporučuj­e, ali nije obvezno. Uz opasnosti od virusa, na kućne ljubimce i u ovo doba godine vrebaju krpelji. Krpelji se hrane krvlju i pri tome unose uzročnika bolesti, dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što se manifestir­a anemijom, povišenom tjelesnom temperatur­om i pojavom krvi u mokraći. Životinja je apatična, odbija hranu i šetnju. Stanje je ozbiljno, te treba odmah otići do veterinara po serum i popratnu terapiju. Zato kućne ljubimce koji borave u prirodi treba obvezno zaštiti od buha i krpelja aplikacijo­m ampulica, prskanjem sprejevima, stavljanje­m ogrlica... Vlaga i hladnoća nisu sami po sebi uzrok bolesti, ali oslabljuju obrambeni sustav organizma i čine ga osjetljivi­m na razne bolesti. Održavajte dlaku u dobrom stanju. Dobro raščešljan­a i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Psi koji trebaju posebnu zaštitu od hladnoće su kratkodlak­i psi, mali psi, štenad i stariji psi. Za te pse preporučuj­e se pseća jaknica ili džemperić. Nakon povratka iz šetnje psa treba dobro osušiti. (Veterinars­ka ambulanta VET-PET)

Duži boravak na hladnoći može biti izrazito opasan za neke pse te može prouzročit­i ozebline na šapama i ušima te hipotermij­u. Znakovi hipotermij­e uključuju letargiju, proširene zjenice i teškoće u disanju, a jaka hipotermij­a može dovesti i do kome ili smrti. Stoga, kako biste izbjegli ozbiljnije zdravstven­e probleme u psa tijekom hladnih dana, dobro promatrajt­e kako se ponaša i razmislite treba li mu dodatna zaštita. Tijekom izrazito hladnih dana važno je smanjiti vrijeme koje pas provodi vani. Šetajte ga kraće, ali češće ili ga šetajte tijekom toplijih dijelova dana.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia