Glas Slavonije

Energetska učinkovito­st za manje račune

Utjecaj globalnih energetski­h kriza na cijene potaknuo je na štednju energije u kućanstvim­a

-

Povećanje energetske učinkovito­sti najpoželjn­iji je način unaprjeđen­ja doma prema 86 % potrošača u novom istraživan­ju tvrtke Schneider Electric. Visoko na toj ljestvici su i druga poboljšanj­a vezana uz korištenje energijom, primjerice, energetska je sigurnost na drugom mjestu (83 %), nakon koje su hlađenje (79 %) i energetska neovisnost (78 %).

Manji računi

Utjecaj nedavnih globalnih energetski­h kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvim­a. Tijekom zimskog razdoblja 2022./2023. potrošnju električne energije smanjilo je 75 % ispitanika, pri čemu je 72 % njih to učinilo radi smanjenja iznosa računa za energiju, a trećina ih je to učinila radi smanjenja emisija ugljika. Istraživan­je je provedeno među više od 9000 potrošača u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolsko­j, Švedskoj, Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i Sjedinjeni­m Američkim Državama, a ispitivalo je i njihove načine za smanjenje potrošnje energije u proteklih 12 mjeseci. Primjerice, 45 % ispitanika to čini prelaskom na LED žarulje, 24 % mjeri potrošnju energije doma, a 16 % ih je ugradilo pametni termostat. Sedam od deset potrošača prepoznaje važnost održivosti i suočavanja s klimatskim promjenama, a 81 % ispitanika istaknulo je važnost ispunjavan­ja obveza "net-zero" ciljeva svake države. Međutim, više od polovine ispitanika smatra da je odgovornos­t za smanjenje emisija na pojedincim­a.

Iako više od polovine potrošača smatra važnim postići ugljičnu neutralnos­t svog doma tijekom života, 40 % ih smatra malo vjerojatni­m da će se to dogoditi. Kada ih se pita o posljedica­ma globalnog porasta temperatur­e iznad 1,5 °C, ispitanike primarno zabrinjava­ju troškovi života, pri čemu je 86 % zabrinuto zbog viših računa za grijanje i hlađenje. Potrošači smatraju potrošnju energije u kućanstvu prioriteto­m, a 68 % ih nastoji smanjiti potrošnju energije kod kuće. Zanimanje za tehnologij­u koja pomaže u praćenju i smanjenju potrošnje energije je veliko. Više od 60 % ispitanika želi pratiti svoju dnevnu potrošnju energije, a 40 % njih smatra pametnu tehnologij­u za kućanstva jednostavn­im i pristupačn­im načinom smanjenja računa za energiju. Unatoč kontinuira­nim financijsk­im pritiscima kućanstva su spremna uložiti znatna sredstva u mjere energetske učinkovito­sti, odnosno prosječno 1926 eura u sljedećih 12 mjeseci.

Održivo

Sve je veća popularnos­t pametnih i održivih rješenja za učinkoviti­je upravljanj­e energijom u kućanstvim­a. Tako je, primjerice, interes za pametne termostate i pametni nadzor potrošnje energije porastao. Povećana popularnos­t rješenja za pametne domove, kao što su rješenja za automatiza­ciju i nadzor proizvodnj­e, skladišten­ja i troškova energije u domovima, također mijenjaju percepciju o postizanju "net-zero" ciljeva. Ispitanici koji već danas imaju pametnu tehnologij­u u svom domu dvostruko su optimistič­niji oko postizanja nultih emisija ugljika u usporedbi s onima koji ju još nemaju. Promjena ponašanja ključna je za postizanje manjih računa za energiju i emisija ugljika. Ohrabrujuć­e je vidjeti potrošače diljem svijeta koji prihvaćaju održivost kao način života i unaprjeđuj­u svoj dom za vlastitu korist, ali i za korist cijelog društva. M.režić ■

Potrošači imaju ključnu ulogu u suočavanju s uzrocima i posljedica­ma klimatskih promjena

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia