Glas Slavonije

Vrijeme je za zimski san Snježni pokrivač na biljkama toplinski je izolator jer štiti od niskih temperatur­a zimi

- Jasminka Knežević

Snijeg i mraz mogu prouzročit­i probleme biljkama, zato je najbolje s biljaka ukloniti hrpe snijega. Zimzelene biljke i one s finim, razgranati­m izdancima nude snijegu idealnu potpornu površinu i time su posebno ugrožene. Zimzelene biljke otporne na mraz, poput timijana ili lavande, mogu se dodatno zaštiti granama smreke, tako se štiti tlo i stabiljku od isparavanj­a i isušivanja. Kod ruža je mjesto cijepljenj­a u blizini tla, a kako je upravo to područje najugorože­nije mrazom, ispod stabljike dodatno nasipajte zemlju ili mjesto obložite granama smreke ili sijenom. Preporučen­o je ograničiti kretanje po travnjaku. Smrznute vlati trave, bogate vodom, mogu se lako slomiti, a kao posljedica na travnjacim­a će ostati žuta ili ogoljena mjesta, koja će biti vidljiva tek na proljeće.

Lukovice

Popularna pampas trava također jako pati zbog zimske vlage. Preporučuj­e se njezine dugačke listove svezati u snop. Tako će središnji dio biljke ostati zaštićen od zimske vlage. Trajnice koje su ostale u vrtu i, naravno, ostale drvenaste biljke s plitkim korijenjem, možete ostaviti pod lišćem, tj. staviti na njih skupljeno lišće te tako stvoriti zaštitni sloj od hladnoće i mraza. Tako će vaše biljke lakše podnijeti zimu. Sada kada je gotov svaki posao u vrtu treba još samo počistiti prostoriju za alatke i oruđe kojim obrađujemo vrt. Sve dobro operite, očistite i obrišite uljanom krpom. Nakon spremanja alata i svega ostalog što nam neće trebati do proljetnih radova, na red dolaze i vodovodne instalacij­e. Vodovodnu cijev koja dovodi vodu od kuće do vrta zatvorite. Kako u njima ne bi ostalo vode i došlo do pucanja prilikom smrzavanja vode i stvaranja leda. Pokupite crijeva i ostali pribor za polijevanj­e i stavite u skladište za alat, koje ste prethodno pospremili. Ne zaboravite osigurati lagani dolazak do lopate za snijeg. Lukovice koje čuvate u podrumu ili negdje drugdje redovito provjerava­jte, je li sve u redu i da nije došlo do truljenja, ili jesu li ih napale gljivice od prevelike vlage u zraku. Planirajte nove nasade za nagodinu. Razmislite o biljkama koje ste sadili ove godine te što je bilo dobro, a što bi valjalo i trebalo promijenit­i i poboljšati. Ptice valja nastaniti i trajno zadržati u svom vrtu, cijele godine. Ptice su vrijedne raznosačic­e sjemena, kontrolori štetnih nametnika, poput crvenih uši, crvenih malih paukova, puževih ličinki i slično, kojima se ujedno hrane. Neprobavlj­ene sjemenke i zrnje koje ptice izbacuju izmetom padaju u tlo i imaju šanse izniknuti.

Sjetva

Na toplom prozoru imamo priliku posijati prvo povrće, dok se na vanjskom dijelu vrta još uvijek zadržava zimsko vrijeme. U grijanom stakleniku, plasteniku ili na toplim gredicama čak možemo posijati robusne vrste povrća poput graha, mahuna, mrkve i rotkvica, koje ćemo iskoristit­i u sljedećim mjesecima. Debeli snježni pokrivač na biljkama toplinski je izolator jer štiti biljno tkivo od niskih temperatur­a zimi. Pod djelovanje­m snijega i niskih temperatur­a vrtno se tlo rahli i postaje povoljnije za uzgoj. Čak i ako vaše biljke pokazuju znakove oštećenja, nemojte paničariti. Pričekajte da zatopli i da počnu izbijati novi izdanci prije nego što počnete rezati. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia