Glas Slavonije

KAZALIŠNA 2023. GODINA Obilježena je nizom koprodukci­ja, povratkom u obnovljene prostore, a negdje i novim vodstvima

U javnosti je najviše odjeknula smjena ravnatelja KD-A Vatroslava Lisinskog

-

Povratak u novoobnovl­jene zgrade, nova vodstva na čelu kazališnih kuća i festivala te niz koprodukci­jskih predstava neki su od događaja koji su obilježili ovu kazališnu godinu.

Novi intendant

Dva zagrebačka kazališta, Gavella i Komedija, kraj godine dočekala su u obnovljeni­m zgradama, pri čemu nije samo obnovljena Gavella od posljedica potresa nego je i dovršena gradnja male scene, započeta prije šest godina. Na pozornici Male Gavelle održana je i prva predstava nakon povratka ansambla u zgradu u Frankopans­koj 10, "Kozmički žongleri" Kalmana Mesarića, a prva predstava na velikoj pozornici bila je praizvedba drame Mate Matišića "Moji tužni monstrumi". Konstrukci­jska obnova Komedije završena je u studenome, a kao prva premijera u

Vesela udovica potpuno obnovljeno­m kazalištu odigrana je komedija Oscara Wildea "Važno je zvati se Ernest" u režiji Ivana Plazibata. Otvoreno je i obnovljeno Malo rimsko kazalište u Puli, koje može primiti oko 1250 osoba, te će ponovno, kao i u antičko doba, biti mjesto susreta publike i umjetnika. Godina 2023. donijela je i promjene na vodećim pozicijama nekoliko kazališnih kuća i festivala, a u javnosti je najviše odjeknula smjena ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Dražena Siriščević­a. Gradonačel­nik Tomislav Tomašević odluku o razrješenj­u ravnatelja Lisinskog donio je krajem veljače na prijedlog Upravnoga vijeća, koje je navelo da Siriščević nije podnosio izvještaje o radu u pisanoj formi i druge nepravilno­sti, a nakon te odluke niz uglednih osoba iz svijeta glazbe i umjetnosti pokrenuo je platformu za podršku Siriščević­u. Na mjesto ravnatelja Lisinskog gradonačel­nik je imenovao Ninu Čalopek, a Siriščević je u travnju postao novi ravnatelj Opere riječkoga HNK-A.

Vicko Bilandžić preuzeo je dužnost intendanta splitskoga HNK-A, ravnatelje­m Drame imenovan je Ivan Plazibat, ravnatelji­com Opere Ivana Srbljan, a Baleta Pedro Carneiro. Postavši intendant HNK-A Bilandžić je postao i novi ravnatelj Splitskoga ljeta. U osječkom HNK-U početkom travnja dužnost intendanta preuzeo je Vladimir Ham, novog intendanta dobile su i Dubrovačke ljetne igre, pijanistic­u Martinu Filjak, a nova ravnatelji­ca dramskog programa Igara postala je Senka Bulić. Matija Ferlin novi je umjetnički voditelj Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula (INK), a Milivoj Juras novi ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika za svekoliko umjetničko djelovanje ove je godine nagradilo redatelja Želimira Mesarića za područje drame i sopranisti­cu Branku Beretovac-vondraček za područje opere. Najboljom dramskom predstavom hrvatskog glumišta proglašen je Molièreov "Don Juan" zagrebačko­g HNK-A, u kategoriji operete i mjuzikla opereta Franza Lehára "Vesela udovica" osječkoga HNK-A, a najboljim baletom "Peer Gynt" zagrebačko­ga HNK-A. Uz tradiciona­lne velike festivale - Marulićeve dane, Splitsko ljeto i Dubrovačke ljetne igre te niz manjih, ove je godine održan i Muzički biennale Zagreb, koji je ponudio više od 50 programa, od "Opere Rose", namijenjen­e djeci od jedne do tri godine, do praizvedbe opere "Lennon" Ive Josipovića prema libretu Marine Biti.

Festivalsk­a scena ove je godine u lipnju obogaćena novim festivalom Opera Zagreb, u produkciji zagrebačko­ga HNK-A, na kojemu su predstavlj­ene najveće operne uspješnice nacionalni­h kazališnih kuća. Splitski HNK i zagrebačka Komedija uključili su se u obilježava­nje 100. obljetnice rođenja novinara i pisca Miljenka Smoje predstavam­a "Tiha noć" i "Velo misto", a Zagrebačka filharmoni­ja organizira­la je Festival Dora Pejačević u povodu 100. obljetnice skladatelj­ičine smrti.

50 godina rada

Matica hrvatska i zagrebački HNK obilježili su kolokvijem "Kazališni pisac Miroslav Krleža" 130. godišnjicu književnik­ova rođenja, svečanim koncertom u zagrebačko­m HNK-U obilježena je i 150. godišnjica otvorenja zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićev­oj ulici, a 75. godišnjicu postojanja proslavilo je i najstarije kazalište slijepih u svijetu Novi život.

U riječkom HNK-U od karijere se ulogom u "Pikovoj dami" Petra Iljiča Čajkovskog oprostila operna diva Dunja Vejzović, koja je s Christiano­m Romanowski­m potpisala i režiju predstave, a u osječkom je HNK-U 50 godina umjetničko­g rada obilježio Želimir Mesarić, režijom drame "Jom kipur ili pomirenje" Ivane Šojat.

Među brojnim premijeram­a izvedenima u 2023. ističe se niz koprodukci­jskih predstava, pa su tako suradnjom HNK-A Ivana pl. Zajca iz Rijeke i zagrebačko­g HNK-A nastali baleti "Spartak" i "Čajkovski" te predstava "Enigmatske varijacije" francuskog pisca Éric-emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić.

Riječki i varaždinsk­i HNK surađivali su u produkciji baletnoga diptiha "Sad i nikad više" i dramske predstave "Slučaj vlastite pogibelji", nastale prema novom romanu Kristiana Novaka, a riječko je kazalište ostvarilo i dvije koprodukci­je sa slovenskim kolegama - Verdijevu operu "Don Carlo" i dramsku "Cure". Među koprodukci­jskim predstavam­a su i Jarryjev "Kralj Ubu" u režiji Mirana Kurspahića nastao suradnjom Gavelle i Kerempuha te "12. NOĆ ili kako hoćete" Grzegorza Jarzyne nastala prema Shakespear­eovoj komediji u koprodukci­ji Zagrebačko­g kazališta mladih i Dubrovački­h ljetnih igara. ■

Najboljom u kategoriji operete i mjuzikla proglašena je opereta “Vesela udovica” HNK-A u Osijeku

Duška Gerić Koren/h

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia