Glas Slavonije

Prva suradnja Vatre i Dalibora Matanića

Matanić: Momci imaju sigurni hit u rukama, a meni se otvorio prostor da svojim filmskim instinktim­a obogatim njihovu muziku

- Tanja Kvorka

Spjesmom "Slatke suze, gorka ljubav" grupa Vatra prijavila se na ovogodišnj­e natjecanje Dora, a ovih je dana svjetlo dana ugledao i pripadajuć­i spot.

- Vatra ne pripada ni jednom žanru, mi smo nesvrstani, a kao takvi možemo komunicira­ti i spajati nespojivo. Tako smo u novoj pjesmi programing i elektronik­u povezali s mandolinom, koju je fantastičn­o odsvirala Sanja Vrančić. I premda je mandolina pjesmu obojila u vedre boje, sam tekst donosi dijametral­no suprotnu atmosferu, što u konačnici savršeno opisuje jednu nesavršenu vezu - rekao je Ivan Dečak, autor glazbe i teksta za pjesmu "Slatke suze, gorka ljubav".

Ipak, upravo savršen spoj ispala je suradnja s nagrađivan­im redateljem Daliborom Matanićem, koji potpisuje režiju videospota. Njegova umjetnička estetika potpuno se stopila s temom pjesme i stvoren je dojmljiv trominutni film.

- Kad se radi iz iskrenih emocija, boli i nade, uvijek dobijete malu satisfakci­ju - u jednom trenutku smo došli, svaki sa svoje strane - Ivan sa svojom muzičkom i ja sa svojom vizualnom poezijom, i susreli se pred istim stihom: "Samoća dušu otruje..." Tad znate da ste se zaputili na pravo uzbudljivo i nepredvidl­jivo putovanje koje budi sve kreativne radare i na kojem uza sve to susrećete i nevjerojat­nu plejadu novih glumačkih lica i lude lokacije kaže Dalibor Matanić. Na lokacijama očaravajuć­eg otoka Krka svoje su uloge sjajno odigrali Maja Miletić, Lena Medar, Zala Đurić, Ana Nikšić, Lucija Alfier i Dean Lalić. Nove fotografij­e benda snimila je fantastičn­a Mare Milin, a za odijela je zaslužan naš poznati dizajner Ivica Klarić. - Strpljivo su Ivan Dečak i ekipa iz Vatre godinama čekali da se uspijemo dogovoriti ne bismo li zajedno vizualizir­ali neku njihovu pjesmu. Dodatno je zakomplici­ralo stvari to što su Jura Ferina i Pavao Miholjević zaduženi za produkciju njihovih pjesama, a paralelno rade meni muziku za filmove i serije, tako da je i tu nerijetko nastajao kaos. Sve to čekanje sad ima smisla.

Kao što glumcima znam reći da postoji idealan trenutak za potencijal­nu suradnju, mislim da sam to i Ivanu jednom napomenuo, bez obzira na to koliko me sumnjičavo tad gledao... I na kraju je došao taj trenutak, kad momci imaju sigurni hit u rukama, a meni se otvorio prostor da svojim filmskim instinktim­a obogatim njihovu muziku. Filmski instinkti su nam donijeli zlatno doba muzičkih spotova krajem 1990ih (Daft Punk, The Chemical brothers, Air, Prodigy itd.), režiranih od vizualnih genijalaca tipa Jonzea, Gondrya, Cunningham­a, Millsa i niza drugih. Tako da ovo nije klasična izjava za medije, nego više neka vrsta malog manifesta o dvije poezije: muzičkoj i filmskoj, koje zajedno ponovo stvaraju medij muzičkog filma i dopunjuju se. Živimo u doba gdje se zaboravilo da je muzika umjetnost. Upravo kao što umjetnosti treba pripadati i muzički film. “Slatke suze, gorka ljubav” prvi je dio muzičkog filma kojim pratimo kako ljubav pronalazi svoj put kroz sve testove iskrenosti i životne izazove - dodao je Matanić. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia