Glas Slavonije

NOVI VELIKI IZAZOV Odbio je Josea Mourinha i Manunited, sad je u Osijeku

Boto bi se odlično mogao uklopiti u osječku svakodnevi­cu, tip je otvoren i obožava isto što i Hrvati - dugo ispijanje kave

- Ivana Liović

Prema planu, Jose Boto kasno sinoć trebao je stići u grad. Najveći neprijatel­j novinara, rok, nije nam dopustio da pričekamo Bota, ali valjda je stigao, pa bi danas mogao biti predstavlj­en na Opus Areni. Portugalac je bez konkurenci­je najzvučnij­e ime NK Osijek u prijelazno­m roku. Čovjek neće igrati za bijelo-plave na terenu, ali je golem dobitak i pokazatelj da su osječke ambicije velike. Navijači često prozivaju klupske čelnike za manjak ambicija, ali nakon ovog transfera ta prozivanja padaju u vodu.

Dobra priča

Botova je biografija impresivna, Osijek nikada u svojim redovima nije imao čovjeka takvog CV-A, od njega se očekuju velike stvari, ali navijački puk ne treba očekivati neka čuda. Posebice ne ove zime. Boto je doveden da radi dobre stvari u ljetnom prijelazno­m roku, s trenerom Zoranom Zekićem složi momčad koja će pucati na vrh hrvatske tablice, a u opisu njegova posla je i ustroj osječke skautske službe te, naravno, da radi ono što najbolje zna - otkriva mlade talente i dovodi ih na Opus Arenu.

Za Osječane je 57-godišnji Boto faca iz nogometnog svijeta, a u Osijeku ga dočekuje čovjek koji ga dugo poznaje i s njim prijatelju­je Antonio Bošnjak. Upoznali su se 2017., kada je Hrvatska bila domaćin Europskog prvenstva za nogometaše do 17 godina, igralo se u Zagrebu i Rijeci, Boto je došao pogledati ima li tu materijala koji treba brusiti, a Bošnjak mu je bio domaćin.

- Tada sam radio kao trener u Akademiji Krpan&babić, zapala me je uloga njegova domaćina i od tada do danas stalno smo u kontaktu - kaže Bošnjak, koji i dalje prati sve vezano uz nogomet, ali više ne radi kao trener.

S Botom je na stalnoj vezi otkako je prije mjesec dana pukla vijest da Portugalac dolazi preuzeti mjesto sportskog direktora NK Osijek.

- Da, stalno komunicira­mo, posebice intenzivno posljednji­h dana. Kad mi je nedavno javio "dolazim u tvoj grad", pitao sam ga je l' se šali, ali, eto, nije bila šala. Kaže kako mu se sviđa ideja dolaska u Osijek, neko je vrijeme bilo malo neizvjesno­sti hoće li doista doći, trebao je s klubom dogovoriti sve detalje, ali, eto, pronašli su zajednički jezik.

Je li se Boto i kod Bošnjaka raspitivao o Osijeku? - Naravno, zanimala ga je situacija u kluba i oko njega, u gradu, prenosio sam mu što pišu novine i portali. On inače prati svaki detalj, ne samo kad su u pitanju igrači nego i okruženje u kojem se nalazi.

Odbio Mourinha i "vragove"

Boto je osam godina radio u Benfici kao šef skautske službe, a nakon toga je taj posao obavljao u Šahtaru iz Donecka. Posljednji angažman imao je u grčkom PAOK-U, od 2021. do 2023. U usporedbi s tim klubovima Osijek je ipak level niže. - Svatko tko bilo što radi u nogometu zna da je on svjestka faca, koje je igrače otkrio, kakvi ga klubovi žele, a on je izabrao baš Osijek. Naravno, drago mi je zbog toga, vjerojatno je tu vidio dobru priču i želi nove izazove. Njemu ime kluba ponekad nije najvažnije, prije nego je otišao u Šahtar, znam da ga je zvao Manchester United, želio ga je kao sportskog direktora Jose Mourinho. On se ipak odlučio otići u Ukrajinu, vidio je tamo bolji projekt. Sigurno bi ga i sad mnogi klubovi željeli u svojim redovima. Osijek njegovim dolaskom stvarno puno, puno dobiva. No navijači ne smiju očekivati neka čuda, recimo da će Osijek odmah postati prvak. Od njega treba očekivati da nađe igrače koji još nisu

Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put do njega. Puno sam ponuda odbio u posljednje vrijeme. Želim biti onaj tko je odgovoran za stvaranje tog puta. Moj idući korak nije onaj koji mnogi očekuju, odlazim tamo gdje mi vjeruju i gdje će mi dopustiti da idem putem za koji smatram da je ispravan i gdje ću moći reći da sam uspio ili posrnuo zbog svojih ideja, a ne tuđih.

pronađeni, dovede ih u Osijek za malo novca, a onda se u Osijeku afirmiraju i klub ih jednog dana proda za puno više. On je prošao puno veće klubove i veće sustave, jedan je od boljih nogometnih skauta u svijetu, nadam se samo da ga ovaj naš mentalitet, u kojem se želi sve nešto na brzinu, neće uzdrmati. Usto, pitanje je i koliko će novca dobiti od vlasnika kluba, ali mislim da je to već ispregovar­ano prije njegova dolaska.

Babaroga

Boto je poznat po tome što je kao šef skautske službe u Benfici otkrio igrače kao što su Angel Di Maria, Axel Witsel, Nemanja Matić, David Luiz, Jan Oblak, Ederson... Sve redom igrači koji su dovedeni za sitniš, a na njima je Benfica zaradila milijune eura.

- Dovodio je on u klubove još igrača koji su poslije postajali reprezenta­tivci svojih država i jako dobri igrači. Ovi koji se spominju velike su nogometne zvijezde, ali otkrio je on još dosta njih. Najviše voli igrače iz Južne Amerike, ali i s ovih naših područja.

Bošnjak otkriva kako je Boto svojedobno pratio i jednog bivšeg igrača Osijeka - Marka Hanuljka.

- Pratio ga je dok je bio mlađi, davno se raspitivao i za Danija Olma, Nikolu Moru, Bornu Sosu...

Nepobitno je da Portugalac ima nos za talente, najviše voli južnoameri­čko tržište, odakle je u Benficu, pa i u Šahtar, dovodio dosta igrača. - Sve prati i puno toga zna. Nekada je bio trener, prije nego što je postao šef skautinga u Benfici. Jednostavn­o, ima nos da nanjuši dobrog igrača, nadam se da će tako nastaviti i u Osijeku, dovoditi stvarno dobre igrače. Kakav je Boto tip kad po svjetskim bespućima ne lovi još neotkriven­e nogometne talente?

- Zabavan, lagan i otvoren za komunikaci­ju, neposredan, pravi južnjački temperamen­t. Ima svoje rituale, ujutro su obvezni kava i cigarete, kao i džoging. Da, i veliki je gurman. Mislim da će se dobro uklopiti u osječku svakodnevi­cu, kao i većina Hrvata voli lijepo sjesti, opustiti se i ispijati kave - dodao je Bošnjak, koji ni sam još ne vjeruje da Boto zbilja preuzima funkciju sportskog direktora NK Osijek. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia