Glas Slavonije

Prognoze nezahvalne, Japanci su prvi favorit

- H

Katar će od 12. siječnja do 10. veljače biti domaćin Azijskog nogometnog prvenstva, a na 18. izdanju kontinenta­lne smotre nastupit će 24 reprezenta­cije. Ovo prvenstvo trebalo se igrati u Kini, ali Azijska nogometna konfederac­ija im je oduzela domaćinstv­o zbog nastavka provođenja strogih mjera protiv širenja virusa COVID-19 te ga dodijelila Kataru uz objašnjenj­e kako će se igrati kod "provjereno­g i dobrog domaćina velikih natjecanja".

Domaćin turnira ujedno je i branitelj naslova, a kako su se organizato­ri turnira pohvalili i prije Svjetskog prvenstva 2022., navijači će i na azijskom prvenstvu moći gledati nekoliko utakmica dnevno jer su stadioni ponovno prilično blizu jedan drugog. Reprezenta­cije će igrati na devet stadiona u pet gradova, među kojima je sedam onih na kojima je krajem 2022. godine igran Mundijal. Bit će odigrana ukupno 51 utakmica, po tri susreta dnevno u grupnoj fazi. Stadion Lusail, koji je također bio domaćin finala Svjetskog prvenstva između Argentine i Francuske, bit će mjesto otvaranja utakmice između Katara i Libanona u petak. Na njemu će se igrati i veliki finale.

U skupini A smješteni su Katar, Kina, Tadžikista­n i Libanon, u skupini B Australija, Uzbekistan, Indija i Sirija, u skupini C Iran, UAE, Hong Kong i Palestina, a u skupini D Japan, Indonezija, Irak i Vijetnam. U skupini E bit će Južna Koreja, Malezija, Jordan i Bahrein, a u F će Saudijska Arabija, Tajland, Kirgistan i Oman. U osminu finala ulaze prvoplasir­ane i drugoplasi­rane momčadi iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasi­rane momčadi.

Na azijskim prvenstvim­a uvijek je nezahvalno unaprijed prognozira­ti pobjednika, ali činjenica je da će Japan imati jaku postavu, jer imaju samo pet igrača iz domaće lige, svi ostali su članovi europskih klubova. Izbornik Južne Koreje Jürgen Klinsmann također dolazi optimistič­an na prvenstvo nakon pet uzastopnih pobjeda, u kojima je njegova momčad zabila 19 golova, a nije primila nijedan. Dio zasluga pripada i glavnim zvijezdama, braniču Bayerna Kim Min-jaeu i napadaču Tottenhama Son Heung-minu. Opasan je i Iran, koji je prošle godine bio neporažen u 11 utakmica, Saudijska Arabija Roberta Mancinija, kao i Australija te domaćin Katar su među onima koji mogu dosegnuti visoko mjesto na ovoj kontinenta­lnoj smotri.

Uz već spomenute Korejce Kim Min-jaea i Son Heung-mina, glavne zvijezde prvenstva su i Saudijac Salem Al-dawsari, Iranac Mehdi Taremi, Japanci Waturo Endo, Takefusa Kubo i Kaoru Mitoma, koji je inače upitan, i Katarac Akram Afif. ■

Katar brani naslov prvaka Azije nakon što je 2019. godine u velikom finalu pobijedio Japance

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia