Glas Slavonije

Već ponovile najbolji doseg, a ostale još dvije prigode da osiguraju i odlazak na SP

- Nino BENČINA

Nisu trenutno u akciji samo naši najbolji vaterpolis­ti, koji se sutra u Zagrebu bore za polufinale Europskog prvenstva. Četvrtfina­le je pak drugo prvenstvo zaredom bio krajnji domet i vaterpolis­tica Hrvatske, koje se u Eindhovenu natječu s najboljim reprezenta­cijama Starog kontinenta. Izabranice Brune Sabionija ponovile su doseg iz Splita i 2022.

U dosadašnji­h pet dvoboja Hrvatska je slavila samo jednom, ali pobjeda je izborena u najvažnije­m trenutku, u osmini finala protiv Srbije (11:8). Prije toga, u A skupini, bilo je jasno da je konkurenci­ja prejaka, što su i potvrdili ishodi protiv Nizozemske (24:6), Grčke (25:8) i Mađarske (17:2). Nakon prvog slavlja u četvrtfina­lu je prejaka bila i Španjolska (17:6), koja u Eindhovenu brani primat, koji drži od 2020. godine, što znači da aktualne prvakinje jurišaju na treću uzastopnu titulu, što je na dosadašnji­h 19. izdanja uspjelo poći već za rukom Nizozemkam­a, Talijankam­a (imaju ukupno po pet naslova) i Ruskinjama (3). Da su naše vaterpolis­tice igrale dosada s najjačim mogućim protivnici­ma svjedoče i polufinaln­i parovi u kojima se danas sastaju Španjolska – Grčka (19 sati) i Nizozemska – Italija (20.30). Da Talijanke nisu u četvrtfina­lu svladale Mađarice (12:11), kvartet hrvatskih protivnica bio bi potpun.

Iako su potvrdile mjesto među osam najboljih, Hrvatice nisu još završile posao. Čeka ih razigravan­je za poredak od 5. do 8. mjesta, a te utakmice nisu nimalo nevažne. Naprotiv, kroz njih se vadi viza za odlazak u Katar na Svjetsko prvenstvo, koje je na programu već u veljači. Jedna pobjeda mogla bi biti dostatna da se hrvatski ženski vaterpolo prvi put prezentira na globalnoj pozornici. SP u Dohi je 17. zaredom, možda je stigao red i za debitantsk­i nastup? Za svjetsku vizu dostatna je već pobjeda u današnjoj utakmici protiv Francuske (16 sati), a bolji iz tog ogleda potom će za 5. mjesto igrati protiv Mađarske ili Velike Britanije.

- Znali smo da će biti zahtjevno prvenstvo. Imali smo jako tešku grupu, porazi su bili neizbježni, ali nismo smjeli klonuti duhom. Djevojke su ostale motivirane i fokusirane, dobile su utakmicu za proboj među osam, a potom smo solidno parirali i aktualnim prvakinjam­a. Imali smo pet utakmica u isto toliko dana, nije bilo lako izdržati. Dan odmora stigao je kao naručen, a sada idemo pokušati dokopati se i SP-A - priželjkuj­e izbornik Sauboni, svjestan da će to biti teška, ali ne i nemoguća misija.

Francuskin­je su prethodnih pet prvenstava završile na sedmom mjestu. Prije dvije godine u Splitu njega su potvrdile baš protiv Hrvatske. U Spaladium Areni tada nismo mogli ozbiljnije parirati, ali taj poraz 13:4 treba zaboraviti. Na ovom prvenstvu Francuska je u skupini izgubila od Španjolske (8:17) i Italije (6:12), a svladala je Izraelke (16:8). U osmini finala lako su izišle na kraj s Njemačkom (14:6), nadajmo se da će im danas poslijepod­ne biti puno teže. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia